Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon povabil na vseslovensko prireditev Dobrodošli doma 2023

Danes je v prostorih Občine Vipava potekala tiskovna konferenca pred letošnjo izvedbo tradicionalne prireditve Dobrodošli doma, na kateri se vsako leto prvi konec tedna v juliju zberejo Slovenci iz domovine, zamejstva in sveta. Na tiskovni konferenci je sodeloval tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Minister Matej Arčon med branjem programa. Sedi za mizo. Ob njem drugi udeleženci.

Minister Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Letošnji bogat program vseslovenske prireditve bo potekal med 29. junijem in 2. julijem v Ljubljani in tudi v Vipavi, kjer se bo v soboto, 1. julija, odvila tudi osrednja prireditev.

Minister Arčon je na današnji tiskovni konferenci izpostavil pomen tovrstnega vsakoletnega srečanja. »Pomembno je, da se Slovenci, slovenske organizacije in slovenske skupnosti zunaj matice med seboj povezujejo in hkrati tkejo vezi z matično domovino,« je povedel minister Arčon ter poudaril, da je ravno to tudi poslanstvo Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ta velik dogodek je tudi “priznanje vsem Slovencem, ki živijo zunaj matične domovine,« je še dodal minister ter ob koncu vse povabil, da se udeležijo pestrega dogajanja, ki ga prinaša letošnji praznik Slovencev iz domovine, zamejstva in izseljenstva.

Dogajanje se bo v slovenski prestolnici pričelo že v četrtek, 29. junija, ko bo minister Arčon dopoldne zbrane nagovoril na Vseslovenskem srečanju v Državnem zboru Republike Slovenije, popoldne bo sledilo odprtje fotografske razstave in koncert v Narodni in univerzitetni knjižnici. Nadaljevalo se bo v petek, 30. junija, s posvetom o narodni identiteti na kateri bo imel pozdravni nagovor tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Arčon. Prireditev pa se bo zaključila tudi v Ljubljani, in sicer v nedeljo, 2. julija, z 29. Taborom Slovencev po svetu.

Osrednja prireditev bo v soboto, 1. junija, v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi. Na različnih prizoriščih se bo odvijal pester program: razstave, delavnice in igre za najmlajše, plesna delavnica za starejše, nastopi solistov, duetov, zborov in folklornih skupin iz zamejstva in izseljenstva. Priložnost bo tudi za ogled Vipavske doline in degustacijo njenih dobrot. Večer se bo zaključil s koncertom Adija Smolarja in predskupine Baires polka iz Argentine.

Letos program pripravlja Izseljensko društvo Slovenija v svetu, v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom, Rafaelovo družbo in Slovensko izseljensko matico. Prireditev financira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.