Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije s ciprskim stalnim sekretarjem Kourosom

Državni sekretar mag. Marko Štucin je v Nikoziji realiziral konzultacije s stalnim sekretarjem v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Ciper dr. Kyriacosom Kourosom.

Državni sekretar mag. Štucin in njegov ciprski gostitelj dr. Kouros sta opravila pregled bilateralnih odnosov. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev konstruktivnega in partnerskega sodelovanja med Slovenijo in Ciprom, dvema manjšima državama članicama EU, ki kot dve podobno misleči zaveznici želita poglobiti sredozemsko povezovanje znotraj neformalne skupine držav EUMED. Poudarila sta interes tako za vzdrževanje dinamike obiskov in rednih konzultacij kot za krepitev gospodarskega sodelovanja in neposrednih naložb.

Sogovornika sta v nadaljevanju izmenjala poglede glede aktualnega dogajanja v Vzhodnem Sredozemlju. Izmenjala sta mnenja o ciprskih predlogih za ponoven zagon mirovnih pogajanj o ciprskem vprašanju in izrazila upanje, da bodo razmere dopuščale ponoven začetek pogajanj s ciljem rešitve v smislu reunifikacije otoka. Poudarjena je bila potreba po spoštovanju mednarodnega prava, ozemeljske celovitosti, mirnega reševanja sporov ter solidarnosti in enotnosti EU.

Sogovornika sta govorila o aktualnih razmerah na Zahodnem Balkanu s poudarkom na zagotavljanju stabilnosti v regiji in evropski širitveni politiki. Strinjala sta se o potrebi po nudenju nadaljnje solidarnosti in podpore Ukrajini.

Državni sekretar mag. Štucin se je sestal tudi z generalnim sekretarjem za evropske zadeve v ciprskem zunanjem ministrstvu Louisom Telemachoujem. Sogovornika sta izmenjala mnenja o aktualnih evropskih temah, s poudarkom na vladavini prava, Schengnu in migracijskih izzivih na zahodno-balkanski in vzhodno-sredozemski migracijski poti ter ukrepih za soočanje s tovrstnimi pritiski, ki morajo nadalje ostati v fokusu in na agendi EU. Poleg tega se je slovenska stran ponovno zavzela za odpravo nadzora na notranjih mejah znotraj schengenskega območja.  

Ob priložnosti obiska se je državni sekretar mag. Štucin srečal tudi s posebnim predstavnikom in vodjo OZN misije na Cipru (UN Peacekeeping Force in Cyprus) Colinom Stewartom in z generalnim častnim konzulom RS na Cipru dr. Evrosom Alexandroujem, ki vodi Generalni konzulat Slovenije s sedežem v Limassolu.