Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. junija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.35 sta se pod Veliko Babo, občina Jezersko, zaplezala dva planinca. Gorski reševalci GRS Jezersko in dežurna ekipa GRS Brnik so nepoškodovana planinca s helikopterjem SV prepeljali v dolino.

Ob 21.17 sta na poti proti Jezerski Kočni, občina Jezersko, planinca obtičala med snežišči. Gorski reševalci GRS Jezersko so ju našli, na kraju oskrbeli in na klasičen način pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.58 se je na kolesarski stezi v bližini Gorenjega Loga, občina Tolmin, na težje dostopnem terenu poškodoval kolesar. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Tolmin, gorski reševalci GRS Tolmin pa so ga prenesli do kraja pristanka helikopterja SV, ki ga je v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik prepeljal v UKC Ljubljana. 

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 16.14 je bila v Spodnjih Gameljnah, občina Ljubljana, v reki Savi opažena oseba. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Gameljne, ki so osebo potegnili iz vode in pričeli z oživljanjem. Oseba je preminula.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 22.48 so v naselju Rihpovec, občina Trebnje, iskali pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovali vodniki z reševalnimi psi Kinološke zveze Slovenije, Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije, enota Dolenjske in enoti Ljubljanske regije ter policija. Pogrešanega niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.09 se je na cesti Kamnik–Ločica pri odcepu za Cirkuše, občina Kamnik, pri padcu z motornim kolesom hudo poškodoval motorist. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter pomagali reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu poškodovanca. Helikopter SV v spremstvu ekipe HNMP ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 17.59 sta na Tržaški cesti v Logatcu trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 3.24 je v naselju Jesenice na Dolenjskem, občina Brežice, zagorelo v gospodarskem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Velika Dolina in Obrežje.

Ob 9.31 so v naselju Jesenice na Dolenjskem, občina Brežice, gasilci PGD Obrežje opravili pregled prostora po jutranjem požaru v gospodarskem objektu, v katerem se je začelo kaditi in z vodo zalili tleče tramove.

Izpostava Celje

Ob 22.32 je v naselju Bezina, občina Slovenske Konjice, zagorela elektro omarica. Gasilci PGD Slovenske Konjice so skupaj z delavci Elektra Maribor izklopili omarico iz omrežja in jo pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 4.50 je na Kidričevi cesti v Celju zagorel premog v železniškem vagonu. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so požar pogasili ter železniški vagon in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.57 je v Senožetih na cesti Ljubljana–Litija, občina Dol pri Ljubljani, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Senožeti in GB Ljubljana so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.28 je v bližini Iršičeve ulice v Celju zagorelo grmičevje za zabojnikom Humana. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Ob 9.25 se je na odlagališču odpadkov Bukovžlak v Celju sprožil požarni alarm. Zagorela je odpadna baterija v enem izmed zabojnikov. Pred prihodom gasilcev so požar pogasili zaposleni. Gasilci PGE Celje so požarišče pregledali s termovizijsko kamero ter detektorjem plinov. Posebnosti ni bilo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.46 sta na parkirišču Trga Maršala Tita v Tolminu gasilca PGD Tolmin nevtralizirala oljni madež v velikosti okoli 150 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 20.00 je na Dornavski cesti na Ptuju iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in očistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.32 so v Renčah, občina Renče-Vogrsko, delavci na delovišču izkopa za hišo našli NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato kalibra 149 mm, mase 36 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.21 je v Laščah, občina Žužemberk, občan našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so na kraju uničili štiri topovske granate, kalibra 47 mm, italijanske izdelave in tulec topovske granate kalibra 75 mm, ameriške izdelave vse ostanek druge svetovne vojne. O najdbi so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 8.47 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 14.29 je v Bistrici, naselje Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, osebno vozilo zapeljalo z dvorišča na brežino. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so nudili pomoč pri izvleku vozila nazaj na dvorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.47 je v Moškričevi ulici v Ljubljani oseba v stanovanju padla in se ni mogla sama pobrati. Gasilci GB Ljubljana so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata ter omogočili vstop reševalcem NMP.

Ob 15.07 so na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana na parkirišču s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerega se je zaklenil otrok in mami omogočili dostop.

Ob 18.40 so v Rakuševi ulici v Ljubljani osebe ostale ujete v dvigalu večstanovanjske stavbe. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili osem oseb ter psa.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.15 so v bližini naselja Idrsko, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.57 so na Logu v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe. Reševalci so obolelo osebo prepeljali v SB Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/