Skoči do osrednje vsebine

Dialog med predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji in vlado se utrjuje

Pod vodstvom državnega sekretarja Ministrstva za kulturo mag. Marka Rusjana se je na prvi seji, ki je bila tudi konstitutivna, sestala Delovna skupina za trajni dialog s predstavniki nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji. Seja je potekala 15. junija 2023.
Članice in člani Delovne skupine pozirajo za skupinsko fotografijo

Članice in člani Delovne skupine | Avtor: Arhiv Ministrstva za kulturo

Poleg konstituiranja delovne skupine je bilo v ospredju razprave tokratne seje sodelovanje predstavnikov nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji pri pripravi 5. Delovnega programa po Sporazumu med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Avstrije o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti za obdobje od 2023 do 2027. Članice in člani delovne skupine so se najprej seznanili s kratko kronologijo nastanka in ključnih točk Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Avstrije o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti, v nadaljevanju pa tudi s povzetkom dosedanjega poteka usklajevanja delovnega programa, ki iz tega sporazuma izhaja. Predstavnike nemško govoreče etnične skupine je zanimala možnost vključevanja njihovih predlogov v delovni program, v razpravi, ki je sledila, pa so izpostavili tudi svoje želje na področju javnih razpisov in izobraževanja.

Glede na potek seje je bilo razvidno, da si predstavniki nemško govoreče etnične skupine želijo tvornega sodelovanja z državo na vseh področjih, ki zadevajo tudi njih. Na naslednji seji, ki bo predvidoma novembra 2023, se bo delovna skupina seznanila z vsebino sprejetega Delovnega programa Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Avstrije o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti za obdobje od 2023 do 2027.