Skoči do osrednje vsebine

Zamenjava vodstva Inšpektorata za delo

Dosedanji vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenije za delo, Luka Lukić, je po pogovoru z ministrom Mescem izrazil željo po prenehanju opravljanja svoje funkcije. Lukić je svoje delo na inšpektoratu opravljal uspešno in je s svojim vodenjem prispeval k pomembnim dosežkom na področju varstva delavskih pravic.

V zadnjem mesecu pa se je zgodilo več nepričakovanih osebnih okoliščin, kar je vse bolj oteževalo usklajevanje med njegovim poklicnim in zasebnim življenjem. Glede na pomembnost in zahtevnost funkcije vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja je Lukić mnenja, da bi ji lahko posvetil premajhen del svoje pozornosti, kar po njegovem mnenju ni korektno do funkcije, niti Inšpektorata kot tudi do zaposlenih in vseh državljanov, katerih pravice so predmet nadzora inšpektorata. Zato je sprejel odločitev, da se umakne s položaja.

Dosedanji vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Lukić je povedal: »Prepričan sem da je funkcija glavnega inšpektorja izjemno pomembna in da zahteva popolno predanost. V čast si štejem, da sem imel priložnost in zaupanje voditi inšpektorat. Skupaj s predanimi zaposlenimi smo obrnili nov list v poglavju našega dela. Trenutno pa sem soočen z osebnimi izzivi, ki mi otežujejo opravljanje dela. Zato sem prišel do zaključka, da je prav, da to odgovorno mesto prevzame oseba, ki ji bo lahko posvetila vso svojo energijo in zavezanosti. Novi vršilki dolžnosti glavne inšpektorice popolnoma zaupam, da bo to funkcijo opravljala strokovno, predano ter bo še naprej zasledovala uresničevanje zastavljenih ciljev«.

Nova vršilka dolžnosti glavne inšpektorice je postala dosedanja inšpektorica Katja Čoh Kragolnik, ki je doslej opravljala delo delovne inšpektorice na območni enoti Maribor in je bila hkrati tudi sindikalna zaupnica zaposlenih na inšpektoratu. Verjame, da je inšpektorat trenutno na dobri poti, ki jo je treba nadaljevati, tako bo še naprej izvajal obsežne in kompleksne nadzore, sankcioniral sistematične kršitve delavskih pravic, kaznoval kršitve varstva in zdravja pri delu ter zagotavljal spoštovane socialnih pravic. Vodenju inšpektorata bo namenila ves svoj trud, s čimer bo zagotovila strokovno in celostno delo organa.

Inšpektorica Čoh Kragolnik je ob prevzemu nove funkcije povedala: »Kapitan se je zamenjal, vendar barka še vedno pluje v pravo smer. Inšpektorat bom vodila z vso predanostjo, strastjo in s ciljem zagotavljanja spoštovanja delavskih pravic. Skupaj s celotno ekipo bomo nadaljevali s pomembnim delom in stremeli k preprečevanju kršitev delavskih pravic in varni delovni klimi v Sloveniji, ki je v skupnem interesu vseh nas«.

Fotografija nove v.d. glavne inšpektorice

Katja Čoh Kragolnik