Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra Simona Maljevca ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi

Petnajsti junij je dan, ko v ospredje postavljamo nujnost in pomen odločnega in družnega boja proti nasilju nad starejšimi.

Nasilje je pokazatelj šibkosti. Močna, vrla in solidarna družba zavrača vsakršno nasilje ter ne spregleda surovosti nad šibkejšimi skupinami in posamezniki. Vendarle pa ugotavljamo, da se tudi danes, pri nas, starejši prevečkrat soočate z nasiljem v besedah in dejanjih, prevečkrat ste žrtve psihičnega, spolnega, ekonomskega, političnega in socialnega nasilja.

Kot ministra, kot dolgoletnega aktivista za pravice na rob odrinjenih skupin, kot sina, zeta in prijatelja starejših, predvsem pa kot čutečega človeka me pričevanja o negativnih izkušnjah starejših posameznic in posameznikov vsakič znova razžalostijo. Žal ugotavljamo, da se kljub družbenemu in civilizacijskemu napredku ter deklarativnemu družbenemu dogovoru o vzajemnem spoštovanju starejši še vedno prevečkrat srečujete z nasiljem doma in v javnem prostoru. Zato ob tem dnevu čutim posebno dolžnost, da izrečem javno zavezo odločnemu boju proti vsem vrstam nasilja nad starejšimi! 

V svojem današnjem razmisleku o tej težki temi naj ob obsodbi vseh vrst nasilja vendarle izpostavim eno obliko, ki jo poskušamo v tem času tudi širše družbeno ozavestiti. Starizem oziroma diskriminacija na podlagi starosti nas spremlja že vrsto let, v času pospešenega staranja družbe pa je toliko bolj pomembno s prstom pokazati na njeno odločno in škodljivo vztrajanje – in razmisliti o njeni popolni odpravi. Starejši ste izpostavljeni tudi sistemskemu starizmu, še posebej v silovitem vrtincu nagle digitalizacije sveta, delovnih procesov, institucij in vsakdana.

Staranje in starost morata biti in ostati pravična, častna, bogata, živa in polna, družba pa dolgoživa. Spoštovani starejši prijatelji, vi ste ključni in nepogrešljivi gradnik vsega, kar smo in kar nam je na voljo. Dobro se zavedamo, da so skupnostni sistemi, infrastruktura, znanje in modrost plod vašega dela, truda in odrekanj. 

Družba, potopljena v globoki kapitalizem, nas res sili stran od solidarnosti in v imenu tržnih svoboščin odvzema osnovno življenjsko pravico do varne starosti, v kateri lahko uživajo le tisti, ki si jo lahko privoščijo. A tega kot krepostna družba ne smemo dopustiti! Zagotavljanje kakovostne, žive in varne starosti za vse je dolžnost vseh. Vse ostalo je nasilje in vsak dan naj bo dan boja proti nasilju nad starejšimi!

Priložnost dneva, ki opozarja na pravično staranje, pa naj kot minister za starejše v imenu celotne ekipe izkoristim tudi za zahvalo vsem, ki svoj čas, delo in poslanstvo namenjate starejšim; predvsem našim prijateljem in partnerjem iz množice strokovnih organizacij in civilnodružbenih gibanj.

Veseli me, da smo se v preteklih tednih mnogokrat srečali ob usklajevanju novega zakona o dolgotrajni oskrbi, iskali in našli skupne imenovalce ter vsakič znova dokazali, da je solidarnost na vseh ravneh tista, ki v družbo vnaša napredek in varnost – vedno s poslanstvom, da bodo storitve socialnega varstva dostopne vsem, da bo starost živa, aktivna, polna in pravična.