Skoči do osrednje vsebine

Izvajanje učenja slovenščine za tujce, državljane tretjih držav

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (v nadaljevanju Urad) je podpisal pogodbe z izvajalci programa Začetna integracija priseljencev. Na javnem razpisu, ki ga je izvedel Urad, je bilo zbranih več kot 30 izvajalcev, ki bodo program izvajali v 40 krajih po Sloveniji.

Program je namenjen učenju slovenščine, pa tudi spoznavanju slovenske družbe in traja v obsegu od 60 do 180 ur. Program je za udeležence brezplačen in poteka v manjših skupinah. Udeležencem bodo na voljo tako dopoldanski kot popoldanski termini.

Učenje slovenščine je ključnega pomena za integracijo tujcev. V skladu z veljavno zakonodajo bo od 28. oktobra 2023 do 1. novembra 2024 v postopku podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje za polnoletnega družinskega člana tujca treba predložiti potrdilo o udeležbi v programu učenja slovenskega jezika in spoznavanja slovenske družbe.

Vse zainteresirane tujce vabimo, da na najbližji upravni enoti zaprosijo za izdajo potrdila o upravičenosti do brezplačne udeležbe in nato potrdilo odnesejo do izvajalca. Ta bo po uvodnem testiranju znanja slovenščine osebo vključil v program najkasneje v roku dveh mesecev.

Udeleženci, ki bodo tečaj obiskovali vsaj 80-odstotno, bodo upravičeni tudi do brezplačnega prvega preizkusa znanja iz slovenskega jezika (izpita), ki bo 1. novembra 2024 postal pogoj za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje za polnoletnega družinskega člana tujca na ravni A1 in na ravni A2 za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje.

Na spletni strani z informacijami za tujce lahko preberete več podrobnosti in seznam izvajalcev brezplačnih tečajev slovenskega jezika.