Skoči do osrednje vsebine

Odziv Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije na navedbe Visokošolskega sindikata

V nadaljevanju navajamo pojasnila v zvezi z nekaterimi napačnimi in zavajajočimi trditvami Visokošolskega sindikata Slovenije glede pogajalskega procesa.

1. Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) navaja, da ima vlada podcenjujoč odnos do zaposlenih v visokem šolstvu.

 NE DRŽI.

  • Minister dr. Igor Papič sodeluje v pogajanjih od 27. septembra 2022, ko je potekalo prvo srečanje z VSS. Zaradi delitve ministrstva in posledično spremembe v sestavi pogajalske skupine na strani Vlade RS, je marca 2023 predsedovanje prevzel minister za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) pa že ves čas v pogajanjih zastopa državni sekretar dr. Matjaž Krajnc.
  • Minister dr. Igor Papič se je, kljub temu da ni bil več del pogajalske skupine, udeležil seje 5. aprila 2023 in ponovil, da je njegov edini cilj doseči stavkovni sporazum. Prisluhnil je vsem zahtevam in celo izrazil zadovoljstvo, da VSS nima le plačnih zahtev, ampak tudi neplačne, torej da se ne borijo le za izboljšanje finančnega položaja zaposlenih, temveč tudi delovnega okolja.
  • Glede neplačnih zahtev je vladna pogajalska skupina poslala VSS zadnji predlog sporazuma 31. maja 2023, a nismo prejeli nikakršnega odziva. Od VSS pričakujemo, da se na naš predlog uradno odzovejo, ne da njihove najrazličnejše komentarje sporočajo prek medijev. To ocenjujemo kot popolnoma neustrezen in nekorekten način ravnanja v procesu tekočih pogajanj.

 2. VSS očita ministru dr. Papiču, da že mesece molči in ne poda odgovorov.

 NE DRŽI.

  • Kot smo zapisali že zgoraj, pogajanja med VSS in skupino, v kateri sta zastopana tako MVZI kot MJU, potekajo že od 27. septebmra 2022.
  • Prav tako potekajo intenzivna pogajanja na krovni in stebrni ravni in VSS je del vseh teh pogajanj, prav tako MVZI in MJU. Minister dr. Papič po reorganizaciji pogajalskih skupin (krovna in stebrna pogajanja) nima več pristojnosti, da aktivno sodeluje v pogajalskem procesu. Vsebinsko področje MVZI poleg državnega sekretarja dr. Matjaža Krajnca pokrivajo ustrezne strokovne službe.

3. VSS pravi, da se je z MVZI glede večine neplačnih zahtev že dogovoril, da pa predlog sporazuma večino zahtev prelaga na krovna in stebrna pogajanja.

NE DRŽI.

  • Že na pogajalski seji 22. oktobra 2022 je bilo VSS razloženo, da so določene njihove zahteve povezane s krovnimi (zdaj tudi stebrnimi) pogajanji. Vendar ne gre za večino zahtev, kot navaja VSS, temveč je ravno obratno - 16 od 19 zahtev je bilo ocenjenih kot neplačnih zahtev, zato je VSS 31. maja 2023 prejel predlog vladne pogajalske skupine, kako jih odpraviti. V predlogu je, da se tri plačne zahteve prenašajo na krovna pogajanja, ostale neplačne zahteve pa se uredi v delnem stavkovnem sporazumu.
  • Povzetek neplačnih zahtev, glede katerih smo VSS poslali predlog sporazuma: sobotno leto; ne vlaga se ali sprejema določb zakonov o izvrševanju proračuna RS ali interventnih zakonov, ki bi dodatno omejevali zaposlovanje v visokošolskih zavodih; revalorizacija lestvice vrednosti sindikalnega dela; dodatni dnevi dopusta za delo v nevarnih pogojih; ureditev stalne pripravljenosti; ureditev dela na daljavo in določitev minimalne višine nadomestila za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu; določitev enake vrednosti neposrednega pedagoškega dela, ne glede na to ali se opravlja v okviru zaposlitve ali po civilnopravnih pogodbah; individualna pravica VS učiteljev in sodelavcev do koriščenja delodajalčevega kritja materialnih stroškov osnovnega raziskovalnega, strokovnega oziroma umetniškega dela, ki je del rednih delovnih obveznosti; natančnejša določitev obsega neposredne pedagoške obveznosti visokošolskih učiteljev in visokošolskih sodelavcev ter starostne razbremenitve za neposredno pedagoško obveznost strokovnih sodelavcev korepetitorjev. 

4. VSS pravi, da vlada priznava, da so v javnem plačnem sistemu nastala nesorazmerja do zdravstva v velikosti štirih plačnih razredov, vendar strokovnim delovnim mestom na univerzah ponuja samo en plačni razred. VSS tudi trdi, da je vlada trmasta glede odprave 15 let starih plačnih krivic.

NE DRŽI.

  • Poudarjamo, da so vladna pogajalska izhodišča osnova za začetek pogajanj, končni rezultat pa je odvisen od samega pogajalskega procesa oziroma ustreznih utemeljitev v tem procesu. Ponovno pozivamo VSS, da aktivno sodeluje v procesu pogajanj.

5. VSS očita ministru, da se ni odzval na vabilo na stavkovni shod na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (UL FDV).

NE DRŽI.

  • MVZI je na povabilo VSS, da se minister dr. Papič udeleži stavkovnega shoda na UL FDV, predhodno poslalo pojasnilo, zakaj se minister stavkovnega shoda ne bo udeležil.
  • Razumemo sicer, da je bil morda poziv ministra na stavkovni shod del pogajalske taktike VSS, kar pa v danih razmerah, ko pogajanja tečejo tako rekoč vsak dan, ocenjujemo kot popolnoma neustrezen in nekorekten način reševanja problematike. Še več, takšna dejanja so provokativna in v ničemer ne prispevajo k reševanju odprtih vprašanj, kar se je pokazalo tudi s tako imenovano lutkovno predstavo. Pogajanja se lahko zaključijo le za pogajalsko mizo.