Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. junija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.45 je na poti na Slemenovo špico, občina Kranjska Gora, planinca obšla slabost. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so obolelo osebo oskrbeli na kraju. V SB Jesenice pa je obolelo osebo prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 18.00 so se na območju Martuljških slapov in Za Akom, občina Kranjska Gora, izgubili trije tuji turisti in zaprosili za pomoč. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik s posadko helikopterja SV so pregledali območje, jih našli ter prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.25 je na avtocesti na izvozu za Rudnik, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in nudili pomoč ponesrečeni osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 15.18 sta v naselju Matena, občina Ig, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli poškodovano osebo in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 7.41 sta v naselju Spodnja Velka, občina Šentilj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Gornja Radgona in JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz poškodovanega vozila rešili osebo, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb. Reševalci NMP Lenart in Maribor so tri poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor.

Ob 16.47 sta na Ljubljanski cesti v naselju Spodnje Hoče, občina Hoče – Slivnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so eno osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.18 se je v naselju Opatje selo, občina Miren – Kostanjevica, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanega motorista.

Ob 19.53 se je na cesti Kobarid–Staro Selo, občina Kobarid, osebno vozilo zaletelo v drevo in se obrnilo na streho. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin in poskrbeli za nevtralizacijo razlitih motornih tekočin.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.30 sta v Podklancu, občina Dravograd, trčila motorno kolo in kombinirano vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so poškodovanca prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 13.46 sta v naselju Spodnja Vižinga v občini Radlje ob Dravi trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.25 sta na regionalni cesti Izlake–Zagorje ob Savi trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Zagorje-mesto so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč pri nalaganju vozil in prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Zagorje, ti so jo prepeljali v SB Trbovlje.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 sta v ulici Pod strahom v naselju Lavrica, občina Škofljica, trčila potniški vlak in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pregledali okolico, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in preventivno pregledali potniški vlak. Poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.01 je na Kardeljevem trgu v Velenju zagorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so požar pogasili, iz stanovanja rešili psa in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.25 je na Gmajnici, občina Komenda, gorela manjša količina sena na kozolcu. Gasilci PGD Moste, Komenda in Križ so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 17.33 je v naselju Knežak, občina Ilirska Bistrica, v kuhinji stanovanjske hiše gorela napa. Gasilci PGD Knežak in Ilirska Bistrica so požar pogasili, odstranili poškodovano napo, pregledali okolico s termovizijsko kamero in prezračili objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.43 je v podjetju na Prevaljah zagorel delovni stroj. Gasilci PGD Prevalje in KGZ Ravne na Koroškem so požar pogasili, zaradi zadimljenosti evakuirali 25 delavcev, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.14 je v naselju Merljaki v občini Miren – Kostanjevica, občan pri zemeljskih delih naletel na topovsko granato. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno granato kalibra 80 milimetrov, mase 6,7 kilogramov, avstro–ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.12 so v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno minometno mino, mase 16 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.26 je na Šlandrovi cesti v Velenju zaradi napake na ogrevalnem sistemu voda zalila prostore stanovanja. Posredovali so gasilci PGE Velenje in vodo posesali.

Izpostava Koper

Ob 7.18 so v naselju Gabrovica pri Črnem Kalu, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice in tako reševalcem NMP omogočili dostop do neodzivne osebe.

Izpostava Kranj

Ob 17.34 je v naselju Slap, občina Tržič, iztekala voda v stanovanju. Gasilci PGD Tržič so posesali izteklo vodo.

Ob 20.42 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj rešili tri osebe iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 4.02 je v Ulici Eve Lovše v Mariboru iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli poškodovani ventil.

Ob 17.02 so na Kajuhovi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica odstranili drevo, ki je ogrožalo mimoidoče.

Ob 17.29 so na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako NMP in policiji omogočili dostop obolele osebe.

Ob 17.38 so na Ptujski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 20.00 so v naselju Srednje, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.51 je v Murski Soboti, skuter zapeljal v kanal. Gasilci PGD Murska Sobota so skuter odstranili iz kanala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.15 so na glavni cesti Klavže–Kneža, občina Tolmin, gasilci PGD Kneža odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 19.24 je v Kidričevi ulici v Novi Gorici nad pločnikom visela odlomljena veja z drevesa. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so jo odstranili.

Izpostava Postojna

Ob 21.37 so v naselju Velike Bloke, občina Bloke, gasilci PGD Velike Bloke nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 8.14 so na Potrčevi cesti na Ptuju na gradbišču pri Splošni bolnišnici gasilci PGD Ptuj z avtolestvijo rešili obolelo osebo s strehe in jo predali reševalcem NMP.

Ob 17.00 so v naselju Senčak, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Trnovci v dolžini 300 metrov porezali veje, ki so visele na cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/