Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Varnost je preveč dragocena, da bi jo jemali zlahka

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić sta bila govorca na letošnji 24. konferenci Dnevi varstvoslovja v Podčetrtku.

Kot je v nagovoru dejal minister Boštjan Poklukar, je »varnost preveč dragocena dobrina, da bi jo jemali zlahka ali celo prepuščali naključju. Klasičnim policijsko-varnostnim področjem, kot so preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, vzdrževanje javnega reda, varnost v cestnem prometu in v lokalnih skupnostih, se namreč nenehno pridružujejo novi, sodobni varnostni izzivi. To so predvsem organiziran kriminal, terorizem in ekstremno nasilje, radikalizem, kibernetski in hibridni napadi, pa tudi nezakonite migracije. Ti izzivi od vseh ključnih nosilcev sistema nacionalne varnosti – v prvi vrsti od Ministrstva za notranje zadeve – terjajo nenehno budnost, pozornost in najvišjo mero profesionalizma

Poklukar je v nadaljevanju orisal nekatere načrtovane predloge zakonodajnih sprememb v ministrstvu. V zadnjem obdobju smo namenili posebno pozornost predpisom, ki urejajo področje zasebnega varovanja. Ustanovili smo delovno skupino za oblikovanje nove Strategije zasebnega varovanja, Fakulteta za varnostne vede pa izvaja ciljni raziskovalni projekt z naslovom Ustreznost in nadaljnji razvoj sistemske ureditve zasebnega varovanja in področnega strokovnega interesnega združevanja v Republiki Sloveniji. Strategija bo skupaj z izsledki raziskovalnega projekta predstavljala podlago za morebitne spremembe predpisov na področju zasebnega varovanja.

Lotili smo se celovite prenove Zakona o detektivski dejavnosti. Sprejet je bil namreč že pred več kot 10 leti (leta 2011) in potrebuje posodobitev. »Pri tem bomo sledili na eni strani normativnim spremembam, ki jih je detektivska stroka že naslavljala v preteklosti, na drugi strani pa našim strokovno usklajenim izhodiščem. Med ključnimi rešitvami, h katerim se nagibamo, naj omenim celovito ureditev dopustnih oblik dela detektivov, celovitejšo ureditev pristojnosti, organizacije in delovanja zbornice ter nadgradnjo ureditve strokovnega nadzora nad delom detektivov in njihove disciplinske odgovornosti,« je dejal minister. Vzporedno na ministrstvu potekajo začetne aktivnosti za pripravo novega Zakona o varstvu javnega reda in miru. Predvidevamo, da bomo jeseni začeli pripravljati osnutek zakonskega gradiva. Pripravljamo tudi spremembe Zakona o nalogah in pooblastilih policije in Zakona o organiziranosti in delu v policiji z modernejšimi in ambicioznejšimi rešitvami.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić je poudaril, da je varnost ena izmed temeljnih vrednot in dobrin sodobne družbe. »Premalo je, če se o varnosti pogovarjamo izključno na ravni služb, ki skrbimo zanjo po svoji poklicni dolžnosti, saj mi v resnici pridemo takrat, ko se že kaj zgodi. O njej moramo razpravljati na večdisciplinarni ravni in tudi z vidika preventivnega dela. V razpravo je treba vključiti izobraževalno, akademsko sfero, nevladne organizacije in civilno družbo nasploh.«

Zaupanje ljudi – poleg zakonodaje – daje edino pravo legitimnost našemu delu. »To pa je v največji možni meri odvisno od tega, kako pristopamo k njihovi osebni težavi in ali smo jim jo pomagali rešiti. Zato moramo imeti ves čas v mislih dejstvo, da naše delo ni samo sebi namen, temveč da delamo za ljudi,« je dejal Jušić.

Nacionalno konferenco Dnevi varstvoslovja organizira Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru. Že vrsto let je dobrodošla in pričakovana stalnica v slovenskem prostoru, ki nam vsako leto prinaša celovit in tudi inovativen pogled na kompleksno področje varnosti.

Dekan Fakultete za varnostne vede prof. dr. Igor Bernik in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se rokujeta. Zadaj zelena drevesa.

Dekan Fakultete za varnostne vede prof. dr. Igor Bernik in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar | Avtor: Fakulteta za varnostne vede

1 / 5