Skoči do osrednje vsebine

Komemoracija ob dnevu spomina na žrtve nacističnega nasilja v Lidicah

V soboto, 10. junija 2023, je v Lidicah potekala komemoracija ob dnevu spomina na 340 žrtev nacističnega nasilja.

Na ta dan pred 81 leti so nacisti v znak maščevanja zaradi atentata na Reinharda Heydricha popolnoma uničili vas, pobili moške, ženske in otroke pa odpeljali v koncentracijska taborišča. V povračilnem ukrepu je bilo ubitih 192 moških, 60 žensk ter 88 otrok.

Za žrtve nasilja je zjutraj potekala maša, ki jo je vodil praški nadškof, mons. Jan Graubner. V pridigi je poudaril, da je vsakršno zlo nedopustno, ter hkrati izrazil upanje, da se bo nasilje končalo tudi v Ukrajini. Kot je dejal, se zdi, da se svet ni naučil lekcije in so se boleče izkušnje morale ponovite, ter dodal, da se Lidice ne bi smele nikoli ponoviti v nikakršni obliki. Češki predsednik Peter Pavel je dejal, da je tragedija v Lidicah simbol, ki je še danes aktualen, so žive zgodbe, ki se lahko ponovijo. "In če ne želimo, da se ponovijo, je dobro, da se na njih spomnimo", je še zaključil. 

Komemorativne slovesnosti s polaganjem vencev se je v Lidicah udeležil češki politični vrh, predstavniki čeških institucij ter diplomatski zbor. 

V imenu veleposlaništva se je maše in polaganja venca v spomin na žrtve nasilja udeležila Nika Rotar.