Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. junija 2023.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.09 sta v Petrovčah, občina Žalec, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Drešinja vas so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP ter iz osebnega vozila iznesli preminulo osebo.

Izpostava Koper

Ob 18.18 je na Spodnjih Škofijah, občina Koper, padel motorist. Gasilci GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi motorista, ki je podlegel poškodbam.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.53 je v križišču Prešernove in Erjavčeve ceste v Ljubljani avtobus trčil v kolesarko. Gasilci GB Ljubljana so pomagali reševalcem pri oskrbi ter prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Ob 12.40 je na avtocesti Krtina–Domžale, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v varovalno ograjo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.44 sta na Jarški cesti v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale. Slednji so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.51 se je na avtocesti med Slovensko Bistrico - jug in izvozom Tepanje prevrnilo tovorno vozilo, s katerega se je razsul tovor po cestišču. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom rešili osebo in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.31 sta pri naselju Kal - Koritnica, občina Bovec, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Tolmin. Eno poškodovano osebo je helikopter SV z ekipo HNMP prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 16.53 je na cesti Nova Gorica–Trnovo v občini Nova Gorica osebno vozilo zapeljalo z vozišča na bankino in obstalo na strehi. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili ukleščeno voznico iz vozila in jo predali reševalcem NMP Nova Gorica.

Ob 17.32 sta v Novi Gorici trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 5.58 so pri naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 17.13 sta na regionalni cesti pri naselju Dilce, občina Postojna, trčila motorno kolo in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovanca.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.25 sta v naselju Motnik, občina Kamnik, na vrtu gorela otroška hiška polna igrač in grmovje poleg nje. Gasilci PGD Motnik in PGD Kamnik so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.10 je v Dombravi, občina Renče - Vogrsko, ob stanovanjskem objektu zagorela delavnica površine okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Renče - Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.27 je na Starem trgu v Mokronogu zagorelo v proizvodnih prostorih podjetja. Gasilci PGD Mokronog, Sveti Križ, Štatenberg, Trebelno, Velika Strmica in Trebnje so pogasili požar na stroju za izdelovanje plastičnih izdelkov, prezračili prostore in ohladili stroj.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.17 je na deponiji ob Taborski cesti v Grosupljem gorela tovorna prikolica naložena s hlodovino. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Požar je poškodoval prikolico ter nekaj hlodovine.

Ob 19.15 je na počivališču Lom v smeri Kopra gorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti zaposleni na bencinskem servisu, gasilci PGD Dolnji Logatec pa so vozilo dokončno pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 15.42 je v Kamniški grabi v Bresternici, občina Maribor, zagorelo listje ob leseni garaži. Gasilci GB Maribor in PGD Kamnica so pogasili goreče listje.

Izpostava Koper

Ob 20.08 so v naselju Dekani, občina Koper, gasilci PGD Dekani in JZ GB Koper pogasili goreče lesene palete in iverne plošče na površini okoli 14 kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 21.16 je bil na lokalni cesti Visoko–Šenčur, občina Šenčur, na vozišču opažen oljni madež. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine v dolžini okoli 70 metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.29 sta v Biljenskih gričih, občina Šempeter - Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila najdeno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.30 so v naselju Ajševica v občini Nova Gorica delavci komunalnega podjetja med urejevanjem gredice v krožišču naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovski vžigalnik kalibra 149 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.57 je v Prvačini v občini Nova Gorica občanka med pospravljanjem kletnih prostorov starejše hiše našla tromblonsko mino, mase 1,25 kg, avstroogrskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta najdbo odstranila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.24 so v naselju Griže, občina Žalec, gasilci PGD Griže očistili prepust za meteorno vodo.

Izpostava Koper

Ob 19.06 so v Srebrničevi ulici v Ankaranu gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Tekom dneva so gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica odpravljali posledice neurja, ki je 11.6.2023 zajelo območje Slovenske Bistrice.

Izpostava Postojna

Ob 14.09 so v ulici Na Gorici v Hrpeljah, občina Hrpelje-Kozina, viseči strešniki z objekta ovirali promet na lokalni cesti. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka ter strešnike odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.44 so na Hohkrautovi koloniji v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s pomočjo vitla potegnili nazaj na vozišče osebni vozili, ki sta obtičali na blatnem in razmočenem terenu.

Ob 17.29 so v Pintarjevi ulici v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanjski hiši in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/