Skoči do osrednje vsebine

Predavanje za obsojence v Novi Gorici

V petek, 2. junija 2023, smo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper, Oddelek Nova Gorica, gostili Anito Štor.

Anita je učiteljica plavanja in avtorica knjige Ava splava. Povabili smo jo na pogovorno delavnico ob branju knjige, ki se je je udeležilo deset obsojencev. Na delavnici so spregovorili o izkušnjah in izzivih, s katerimi so se sami soočali pri učenju plavanja ali pa so jih povezali z izkušnjami svojih otrok.

Pravljice lahko pomagajo tako otrokom kot odraslim, da se nekaj naučijo. Preko pogovora o Avini zgodbi smo spoznali, da se je za vsak cilj potrebno potruditi, naj si bo to učenje plavanja, vzgoja otrok, napredek med prestajanjem kazni - treba je premagati lastne meje, pri tem pa vložiti nemalo napora in vztrajati tudi, ko nam ne gre in mislimo, da ne zmoremo več.

Obsojenci so po dogodku zapisali: »Ob vabilu na predstavitev je bila s strani soobsojencev izkazana zadržanost, vendar je le-ta takoj po začetku predstavitve avtorice izzvenela in vnela se je razprava o vzporedju pravljice z realnim življenjem. Sama pravljica in razprava je prinesla pozitiven doprinos k razmišljanju. Posebej pohvaljen je bil prijeten in čuteč odnos avtorice do nas, zato take in podobne stvari priporočamo vsem in si obravnave na ta način želimo tudi v prihodnje. Hvala.«

Na naslovnici knjige fotografija njene avtorice, posnete med predavanjem

Predavanje za obsojence v Novi Gorici | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij