Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. junija 2023

Neurje

Izpostava Maribor 

Okoli 18. ure je občino Slovenska Bistrica zajelo močnejše deževje. Do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 13 dogodkov. Gasilci iz štirih prostovoljnih gasilskih društev so prečrpavali meteorno vodo iz prostorov stanovanjskih, gospodarskih objektov in športne dvorane. Gasilci so tudi zaščitili objekt s preusmerjanjem toka, očistili prepuste in vozišče v dolžini okoli 100 metrov.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 18.06 se je v naselju Jezerce pri Šmartnem v občini Celje pri padcu z višine poškodoval občan. Gasilci PGE Celje in PGD Šmartno v Rožni dolini so nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi poškodovanega, nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do helikopterja in zavarovali mesto pristanka helikopterja SV, ki je skupaj z dežurno ekipo HNMP poškodovanca nato prepeljal v nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 12.56 je na Prešernovi cesti v Izoli viličar delavcu stisnil  nogo. Reševalci NMP so poškodovanca oskrbeli in prepeljala v SB Izolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.58 so v Prečni ulici v Bakovcih, občina Murska Sobota, gasilci PGD Murska Sobota nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.49 se je v naselju Srebrnik v občini Bistrica ob Sotli osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, pregledali okolico nesreče, ker voznika ob njihovem prihodu ni bilo več v vozilu, vozilo postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine.

Izpostava Kranj

Ob 19.06 je na gorenjski avtocesti na relaciji Naklo–Kranj, občina Kranj, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 je na Štajerski cesti od rondoja Tomačevo proti Črnučam osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na brežini. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana sta bili obe nepoškodovani osebi izven vozila. Gasilci so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.32 je v Srebrničevi ulici v Desklah, občina Kanal, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so odklopili akumulator in nudili pomoč NMP Nova Gorica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.33 je na cesti Novo mesto–Stranska vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste ter bočno trčilo v drevo. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju in ga prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom razprli ukleščeno vozilo, ga potegnili nazaj na cesto in naložili na vozilo vlečne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.37 so v naselju Gortina, občina Muta, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem ZRCK, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 23.28 je v naselju Paka pri Velenju v občini Velenje zagorela drvarnica. Domači so požar omejili pred prihodom gasilcev PGE Velenje in PGD Šalek, ki so požar dokončno pogasili, z vodo ohladili ožgan les in priročno orodje ter preventivno pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.51 je na Ceste na Brdo v Ljubljani občanka vonjala smrad po zažgani plastiki, ki prihaja iz elektro omarice. Gasilci GB Ljubljana so pregledali elektro omarico in opazili zažgano plastiko. Odklopili so varovalko, s termovizijsko kamero pregledali omarico ter opravili meritev prisotnosti plinov, ki niso pokazale odstopanj.

Ob 3.42 je na Trubarjevi cesti v Ljubljani občanka opazila manjši plamen in zavonjala dim, ki je prihajal iz sosednjega objekta. Gasilci GB Ljubljana so pogasili gorečo elektro omarico in vodnik. O dogodku je bil obveščen dežurni Elektra Ljubljana.

Ob 15.14 je v ulici Pot k ribniku v Ljubljani gorelo v kuhinji stanovanja v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Barje in GB Ljubljana so ob prisotnosti policije vstopili v stanovanje in požar pogasili ter prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.08 sta se na Litostrojski cesti v Ljubljani pregrevala polnilec in baterija pri polnjenju baterijskega viličarja. Zaposleni je odklopil viličarja od polnilca, gasilci PGD Zgornja Šiška in GB Ljubljana pa so premaknili viličar izven objekta in ohladili baterijski sklop.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 14.32 je v naselju Laporje v Slovenski Bistrici gorel kompostnik. Gasilci PGD Laporje so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 19.13 je v Maistrovi ulici v Mariboru občan zaznal vonj po kloru. Gasilci JZ GB Maribor so na kraju izmerili manjšo koncentracijo klora in lastniku naročili, da naj prezrači stanovanje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 18.51 je v Kopališki ulici v Škofji Loki v kletnih prostorih stanovanjskega objekta prišlo so eksplozije tehničnega plina. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, izmerili prisotnost plinov in prezračili prostore.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.58 so na območju vasi Hudi Log, občina miren- Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno pet različnih  kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 22,4 kg italijanske, avstrijske in francoske izdelave.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Novo mesto

Ob 13.59 se je na Glavnem trgu v Novem mestu porušil balkon na stanovanjski hiši, dve osebi pa sta padli z višine štirih metrov na tla. Reševalci NMP so ju oskrbeli na kraju in odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.44 se je na lokalni cesti Lancovo–Selce, občina Radovljica podrlo drevo in oviralo promet. Gasilci PGD Lancovo so podrto drevo odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.06 sta v Komendski Dobravi, občina Komenda, gasilca PGD Komenda razžagala in odstranila drevo, ki se je nevarno nagibalo nad lokalno cesto in ogrožalo mimo vozeče.

Izpostava Maribor

Ob 22.29 je na Cesti proletarskih brigad v Mariboru zaradi poškodovanega centralnega ogrevanja iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/