Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev Slovenskih kulturnih dni v Berlinu

V nedeljo, 11. 6. 2023 je v berlinskem Muzeju evropskih kultur potekala otvoritev 19. Evropskih kulturnih dni. Gostujoča država letošnjih kulturnih dni je Slovenija. V Muzeju evropskih kultur se je odprla tudi razstava "Brenčeča Slovenija: o čebelah in ljudeh."

Z otvoritvijo Evropskih kulturni dni se začenja enomesečni spremljevalni program razstave Brenčeča Slovenija, na kateri se bo Slovenija predstavila skozi umetnost, čebelarstvo in gastronomijo. Podrobnejši program dogodkov v okviru 19. Evropskih kulturnih dni si lahko ogledate na spletni strani Muzeja evropskih kultur in sšletnih straneh Slovenskega kulturnega centra SKICA Berlin. 19. evropski kulturni dnevi potekajo v tesnem sodelovanju in s podporo Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu in SKICA Berlin ter s podporo Slovenske turistične organizacije in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Na slavnostni otvoritvi kulturnih dni so udeleženke in udeležence nagovorile direktorica Muzeja evropskih kulturnih dni dr. Elisabeth Tietmeyer, veleposlanica Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji dr. Ana Polak Petrič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Republike Slovenije Špela Spanžel, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Natalija Polenec, direktorica Muzejev radovljiške občine dr. Petra Bole, vodja Slovenskega kulturnega centra SKICA Berlin Saša Šavel Burkart ter kuratorka 19. evropskih kulturnih dni in razstave "Brenčeča Slovenija: O čebelah in ljudeh" Sofia Botvinnik Otvoritve kulturni dni in otvoritve razstave so se udeležile tudi kustodinja za likovno umetnost in slikovne vire Bojana Rogelj Škafar in Barbara Sosič, kustosinja za kulturo gospodarskih načinov, prometa in transporta  iz Slovenskega etnografskem muzeja ter kustosinja Tita Porenta iz Čebelarskega muzeja.

Veleposlanica dr. Polak Petrič je v svojem nagovoru izpostavila dolgo in bogato tradicijo čebelarjenja v Sloveniji, spomnila je tudi, da je Slovenija pobudnica svetovnega dneva čebel, ki ga obeležujemo 20. maja. Slovenija si preko čebelje diplomacije in v mednarodnem razvojnem sodelovanju tudi preko spodbujanja čebelarjenja prizadeva za konkretno vključevanje ranljivih skupin v družbo.

Razstavo "Brenčeča Slovenija: O čebelah in ljudeh" je zasnoval Muzej evropskih kultur v Berlinu, v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Čebelarskim muzejem Radovljica. Razstava s številnimi predmeti, fotografijami in medijskimi postajami na sodoben način prikazuje slovensko nesnovno kulturno dediščino. V osmih poglavjih sta predstavljena tradicija in razvoj slovenskega čebelarstva, katerega znanje se že več sto let prenaša iz roda v rod, hkrati pa se z raziskavami nenehno razvija. Fotografije priznanih slovenskih fotografov bodo ponudile vpogled v deželo in raznolikost njene pokrajine, ogledati pa si bo mogoče tudi panjske končnice, poslikane z vsakdanjimi, zgodovinskimi, pravljičnimi in verskimi motivi. Poleg znamenitega medu so na ogled tudi drugi izdelki, povezani s čebelarstvom, na primer lectova srca, ročno okrašeno medeno pecivo. Razstavo dopolnjujejo dela sodobnih slovenskih umetnic Saše Spačal in Polonce Lovšin. Pri zasnovi razstave je arhitekturni biro Schroeder Rauch uporabil trajnostne materiale in tako poudaril spoštljiv odnos, ki ga ima Slovenija do narave. Razstava je na ogled od 13. 6. 2023 do 14. 4. 2024.