Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. junija 2023.

Neurja

Popoldanska neurja so tudi tokrat povzročila nekaj preglavic gasilcem in drugim službam na območjih regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Trbovlje, Celje, Ptuj in Murska Sobota. V povezavi s tem je bilo zabeleženih skupno 17 dogodkov, pri čemer je bilo za sanacijo posledic na terenu aktiviranih 16 gasilskih enot. Zaradi sunkov močnega vetra se je podrlo 9 dreves, od teh jih je na območju občine Ormož 5 padlo preko vodnikov elektroomrežja, ostala so podrta preko cestišč ovirala promet. Na območju občine Juršinci je veter odkril ostrešji dveh stanovanjskih objektov. Zaradi obilne količine dežja je meteorna voda zalila nekaj kletnih prostorov stanovanjskih objektov, prostore oljarne in poslovnega objekta ter nanesla blato in drug material na cestišča in v objekte. Na območjih občin Hrastnik in Kamnik sta hudournika ogrožala stanovanjski hiši. Na območjih občin Ljubno in Zavrč sta se zaradi razmočenega terena sprožila zemeljska plazova, pri čemer je eden od teh zasul cesto. Gasilci so iz poplavljenih objektov izčrpali vodo, čistili nanose blata, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, odstranili podrto drevje ter s folijo prekrili poškodovani ostrešji in sprožena plazova.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.55 je na planinski poti od Konjskega prevala proti dolini Krma, občina Kranjska Gora, planinec zdrsnil s poti in si poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem LPE so poškodovanca locirali, oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.54 se je med Šebreljami in Jagrščami v občini Cerkno pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci PGD Cerkno so nudili pomoč ekipi NMP ZD Idrija pri oskrbi poškodovane osebe, opravili prenos do ceste in do helikopterja LPE, ki je v spremstvu dežurne ekipe GRZS z Brnika, poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.40 je v Babni Gori, občina Šmarje pri Jelšah, osebno vozilo zapeljalo s cestišča po pobočju in obstalo v globeli na strehi. Gasilci PGE Celje ter PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, izvlekli vozilo na cestišče ter nudili pomoč poškodovani osebi. Reševalci NMP so jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 11.25 je na Šmarski cesti izven Kopra vozilo zapeljalo iz cestišča v obcestni jarek. Gasilci JZ GB Koper so na kraju odklopili akumulator, zavarovali kraj dogodka in pomagali izolskim reševalcem pri oskrbi in prenosu osebe v reševalno vozilo. Poškodovana osebe je bila prepeljana na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.11 je na AC Višnja Gora–Grosuplje, občina Grosuplje, osebno vozilo zapeljalo z ceste. Gasilci GB Ljubljana, PGD Grosuplje in Stična so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč dvema lažje poškodovanima osebama do prihoda reševalcev RP Ljubljana, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle tekočine.

Ob 10.14 je v križišču Barjanske ceste in ulice Mirje v Ljubljani prišlo do prometne nesreče, v kateri so bili udeleženi motorist, pešec in osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so bili na kraju že reševalci NMP. Lažje poškodovana sta bila pešec. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in pregledali kraj nesreče.

Ob 15.08 sta v križišču Štajerske ceste med Črnučami in Trzinom, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda ekipe NMP RP Ljubljana in odklopili akumulatorje na vozilih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 je na glavni cesti pri Vipolžah , občina Brda, padel kolesar. Poškodovanemu kolesarju so nudili pomoč reševalci NMP ZD Nova Gorica in gasilci JZGRD Nova Gorica. Prepeljali so ga na zdravljenje v Splošno bolnišnico Šempeter pri Gorici.

Ob 16.19 sta na parkirišču stanovanjskega objekta v Kromberku, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Gasilci JZGRD GE Nova Gorica so nudili pomoč ekipi NMP ZD Nova Gorica, ki so poškodovano osebo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 17.17 sta v Lancovi vasi, občina Videm, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posipali razlite tekočine. Poškodovani osebi so reševalci prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.21 sta v Šmartnem pri Slovenj Gradcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali mesto nesreče in pomagali reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri iznosu poškodovane osebe iz vozila. Poškodovano osebo so prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.00 je v naselju Kamna Gorica, občina Radovljica, gorela izolacija na zalogovniku v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Radovljica, Kamna Gorica in Podnart so pogasili požar ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.50 je v vrtcu Log, Na Grivi, občina Log Dragomer, zagorel sušilni stroj. Gasilci iz PGD Log pri Brezovici, Dragomer - Lukovica, Bevke in Drenov Grič - Lesno Brdo so prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Poškodovani stroj so zaposleni že predhodno izključili iz omrežja ter evakuirali otroke.

Ob 11.57 je v večstanovanjski hiši na Rusjanovem trgu v Ljubljani gorelo v tehničnem jašku v drugem nadstropju, v katerem so speljane vse cevi, elektrika, vodovod in prezračevanje. Požar se je razširil do desetega nadstropja. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili ter prezračili objekt. Požar je uničil odtočne cevi, električne kable in vodovodne števce. Zaradi iztekanja vode iz števcev je voda poškodovala več stanovanj.

Izpostava Maribor

Ob 13.42 so v naselju Kot na Pohorju, občina Slovenska Bistrica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Kebelj so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in dimnik očistili. Nadaljnje postopke bo prevzelo dimnikarsko podjetje.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.51 je v Gornjem Ajdovcu, občina Žužemberk, gorelo v odsesovalni napravi mizarskega podjetja. Gasilci PGD Ajdovec, Žužemberk, Dvor in Reber so požar pogasili, s termo kamero pregledali odsesovalno napravo in okolico ter s hitro intervencijo preprečili širitev požara. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Hinje, Križi in Šmihel pri Žužemberku, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.11 je na parkirišču na Sveti Gori, občina Nova Gorica, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je zajel območje motorja vozila, so začeli gasiti mimoidoči, dokončno pa so ga pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so tudi odklopili akumulator na vozilu. Motor vozila je zgorel v celoti.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.11 je v Dalmatinovi ulici v Ljubljani pri trgovini Mercator tlelo v košu za smeti. Gasilci GB Ljubljana so pogasili tlenje. Škoda ni nastala.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.45 je v ulici Brezje v Novem mestu gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 8.14 so v Ledni dvorani v Mariboru zaznali vonj po amonijaku. Gasilci JZ GB Maribor so evakuirali objekt, premerili prisotnost nevarnih plinov v objektu in prepovedali vstop v dvorano do dokončne sanacije. Reševalci NMP Maribor so na kraju pregledali štiri osebe, ki so imele zdravstvene težave.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.49 so na Osnovni šoli Sveti Jurij ob Ščavnici zaznali vonj po plinu. Zaposleni so evakuirali šolo. Gasilci PGD Gornja Radgona so ob pomoči tehnika Plinarne Maribor pregledali prostore z merilnimi napravami, ki niso zaznale nobenih škodljivih snovi in prezračili prostore.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 11.54 je pri Podgorju pri Letušu, občina Braslovče, občan v gozdu našel ročni bombi iz 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije so kraj najdbe zavarovali, ročni bombi prenesli na bližnjo varno lokacijo, kjer so ju uničili.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.41 je v Višnji gori, občina Ivančna Gorica, sprehajalec v gozdu našel italijansko ročno bombo in 27 kosov pehotnega streliva iz 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta najdbo uničila na kraju.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.21 sta na Cesti na Markovec v Kopru osebi ostali ujeti v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so dvigalo izklopili, iz njega rešili osebi in obvestili serviserja.

Izpostava Kranj

Ob 4.04 je na Gorenjski cesti v Radovljici zaradi okvare na vodovodnem sistemu voda zalila objekt. Gasilci PGD Radovljica so zaustavili iztekanje in vodo izčrpali iz objekta.

Izpostava Maribor

Ob 17.38 je na Ulici slovenske osamosvojitve v Mariboru v stanovanju iztekala voda in pritekla v spodnje stanovanje. Gasilci JZ GB Maribor so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli ventil vode ter preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.55 je v Godoviču, občina Idrija, v gradbeno jamo padla občanka. Gasilci PGD Godovič so občanko potegnili iz jame, nato pa so ji zdravstveno oskrbo nudili reševalci NMP ZD Idrija.

Ob 20.30 so v Gregorčičevi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.04 so v ulici Nad Miklavžem v Žužemberku gasilci PGD Žužemberk s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v kateri je bila onemogla oseba. Nudili so ji prvo pomoč in pomagali reševalcem NMP ZD Novo mesto pri prenosu. Ti so jo oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 9.00 je bila na Uncu, občina Cerknica, v zaklenjeni stanovanjski hiši ujeta poškodovana oseba. Gasilci PGD Unec in Rakek so s tehničnim posegom vstopili v hišo in omogočili reševalcem in policiji dostop do poškodovanke ter pomagali pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. Ekipa NMP Cerknica je poškodovanko oskrbela in prepeljala v UKC Ljubljana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/