Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanica dr. Polak Petrič na nastopnem obisku v zvezni deželi Saški

Veleposlanica dr. Ana Polak Petrič se je 8. 6. 2023 mudila na nastopnem obisku v zvezni deželi Saški. V deželni prestolnici Dresdnu se je srečala s saškim ministrskim predsednikom Michaelom Kretchmerjem, deželno ministrico za pravosodje, demokracijo, Evropo in enake možnosti Katjo Meier in namestnico deželne ministrice za kulturo in turizem Franzisko Brech.

Veleposlanica dr. Polak Petrič in ministrski predsednik Kretschmer sta govorila o nekaterih aktualnih temah, vključno z migracijami in mejnimi nadzori v Schengenskem prostoru. Spregovorila sta tudi o možnostih za okrepitev sodelovanja med Slovenijo in zvezno deželo Saško v gospodarstvu, kulturi in znanosti. Interes za krepitev sodelovanja obstaja na obeh straneh, še posebej v luči projekta Evropska prestolnica kulture 2025, naziv bosta v tem letu nosila slovenska Nova Gorica in saški Chemnitz.

Veleposlanica dr. Polak Petrič in deželna ministrica za pravosodje, demokracijo, Evropo in enake možnosti Meier sta prav tako potrdili interes za krepitev sodelovanja med Slovenijo in Saško na pravosodnem področju pa tudi v evropskih zadevah. Govorili sta tudi o izzivih migracij v Sloveniji in na Saškem pa tudi o sodelovanju v Schengenskem prostoru. Veleposlanica dr. Polak Petrič je prenesla slovensko podporo prostemu pretoku oseb v Schengenskem prostoru in interes Slovenije za ukinitev notranjega mejnega nadzora.

Veleposlanica dr. Polak Petrič in namestnica deželne ministrice za kulturo in turizem Brech sta v pogovoru namenili največ pozornosti kulturnemu sodelovanju. Med Slovenijo in Saško že obstaja sodelovanje, Slovenski kulturni center SKICA Berlin je podprl gostovanja več slovenskih umetnikov in umetnic v saških kulturnih ustanovah, v Dredsnu pa je bil v drugi polovici 2022 postavljena prostorska instalacija Cyanometer slovenskega umetnika Martina Briclja Barage. Veliko priložnosti za krepitev kulturnega in turističnega sodelovanja pa predstavlja tudi Evropska prestolnica kulture 2025, v tem letu bosta namreč evropski prestolnici kulture slovenska Nova Gorica in saški Chemnitz.

Veleposlanica dr. Polak Petrič je v okviru nastopnega obiska v Dresdnu obiskala tudi prostore častnega konzula Republike Slovenije na Saškem dr. Stephana Crammerja in se srečala z intentatnom glasbenega festivala Dresdner Musikfestspiele Janom Voglerjem.

Zvezna dežela Saška je po velikosti primerljiva Sloveniji, ima pa dobre štiri milijone prebivalcev. Kot ena izmed t.i. novih zveznih dežel je bila Saška v času hladne vojne del nekdanje Nemške demokratične republike. Saška je znana po bogati kulturni ponudbi in po močni avtomobilski industriji in strojegradnji.

Nastopni obiski veleposlanikov v zveznih deželah so del običajne diplomatske prakse v Nemčiji, ki je federalno urejena država. Zvezne dežele imajo pristojnosti na številnih področjih, tudi na področju kulture in gospodarstva in so tako prvi sogovornik za krepitev regionalnega sodelovanja.