Skoči do osrednje vsebine

Informativni dan javnega razpisa usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc

V petek 9. 6. 2023 je bil izveden Informativni dan za Javni razpis za sofinanciranje usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev.
Državna sekretarka nagovarja navzoče preko spleta

dr. Aida Kamišalić Latifić

Namen javnega razpisa je v skladu z Zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti povečanje digitalne vključenosti prebivalstva Republike Slovenije, konkretno otrok in mladih. Javni razpis sofinancira izvedbo programov neformalnega usposabljanja za spodbujanje zanimanja za digitalne tehnologije, njihovo razumevanje ter odgovorno in varno uporabo ter pridobivanje digitalnih kompetenc do 6. ravni po okviru digitalnih kompetenc za državljane (DigComp 2.2).

V uvodnem nagovoru je državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić poudarila pomen in zavezanost k uresničevanju Strategije Digitalna Slovenija 2023 in ukrepom, ki spodbujajo digitalno pismenost ter povečanje digitalnih kompetenc prebivalstva. Pomembna ciljna skupina javnih politik ministrstva so otroci in mladi, zato javni razpis vključuje populacijo med 6. in dopolnjenim 29. letom starosti. Pri čemer je izpostavila, da »smo priča  neslutenemu digitalnemu razvoju, ki prodira v vse pore naših življenj. Naša dolžnost je, da otroke in mlade opremimo s spretnostmi in znanji, ki jih potrebujejo za uspeh in varno krmarjenje v tej hitro razvijajoči se pokrajini. Z vlaganjem v digitalne kompetence otrok in mladih vlagamo v prihodnost naše države. Trdno sem prepričana, da se bo Slovenija z uresničevanjem teh javnih politik uvrstila med digitalno najbolj razvite države in s tem postala zgled drugim.«

V nadaljevanju je bil udeležencem predstavljen Javni razpis in razpisna dokumentacija. Pomemben del te predstavitve je bila razlaga pogojev ter meril za ocenjevanje ter postopkovne vsebine javnega razpisa. Javni razpis je pripravljen za dve leti (2023 in 2024). Prvi prijavni rok za predložitev vlog je 27. 06. 2023 do 12:00 za sofinanciranje usposabljanj v letu 2023. Drugi rok za predložitev vlog v okviru tega javnega razpisa je od vključno 2. 11. 2023 do 30. 11. 2023 do 12:00. Takrat bo izveden dodatni informativni dan.

Pomemben del informativnega dne je bila tudi predstavitev oblik aktivnosti, ki jih prijavitelji in konzorciji lahko prijavijo in izvajajo v okviru treh sklopov, ki jih določa javni razpis:

  • sklop A: IKT vsebine za dekleta in ženske,
  • sklop B: Napredne digitalne tehnologije,
  • sklop C: Dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih.

Dodatne informacije o vsebini in odgovori na že postavljena in prejeta vprašanja javnosti so objavljena na spletni strani ministrstva: https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-za-sofinanciranje-usposabljanj-otrok-in-mladih-za-krepitev-digitalnih-kompetenc-ter-spodbujanje-in-promocijo-naravoslovnih-in-tehniskih-poklicev/. Na tej povezavi bodo objavljena tudi vprašanja in odgovori z današnjega informativnega dneva.

Danes se podajamo na potovanje, ki širi meje in odpravlja strahove. To je potovanje, ki ga spodbujajo skupna prizadevanja in predanost vsakega od nas. Prispevali bomo k dvigu digitalnih kompetenc ter poleg tega spodbudili tudi želje in pospešili inovacije. Vrata v solidarno in vključujočo družbo odpiramo na stežaj. Vsem prijaviteljem želimo uspešno prijavo in izvedbo projektov.