Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. junija 2023.

Neurje

V popoldanskem neurju, ki je najbolj prizadelo območje Ljubljane in okolice ter severovzhodne Slovenije, je bilo zabeleženih skupno 58 dogodkov, na območju Regijskega centra za obveščanje Ljubljana 48 dogodkov, na območju Regijskega centra za obveščanje Murska Sobota 6 dogodkov, na območju Regijskega centra za obveščanje Maribor 3 dogodki in na območju Regijskega centra za obveščanje Kranj 1 dogodek. Meteorne vode so zalivale kleti stanovanjskih in drugih objektov, hudourniške vode in narasli vodotoki so ogrožali objekte, poplavljena pa so bila tudi cestišča. Sunki močnega vetra so podirali drevesa, eno od teh je padlo na objekt. Na območju občine Cankova je udar strele zanetil ogenj na drogu električne napeljave, na območju občine Radovljica pa se je sprožil zemeljski plaz. Za odpravljanje posledic neurja je bilo aktiviranih skupno 32 gasilskih enot, od tega ena poklicna. Gasilci so črpali vodo iz objektov, s protipoplavnimi vrečami zavarovali ogrožene objekte, čistili zamašene prepuste meteorne vode in odstranjevali podrto drevje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.28 sta v naselju Dečno selo v Brežicah trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Celje

Ob 9.05 sta na izvozu iz avtoceste v križišču z regionalno cesto Šempeter - Ločica, občina Polzela, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje, PGD Ločica ob Savinji in PGD Polzela so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so udeležene osebe oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.47 so na AC med izvozom Zalog v smeri proti Bizoviku v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so na enem od vozil odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.03 je v bližini Velikih Žabelj, občina Ajdovščina, padel kolesar in se poškodoval. Gasilci GRC Ajdovščina so nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so poškodovanca prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.21 sta na cesti med Novim mestom in avtocestnim priključkom Novo mesto-zahod trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, očistili cestišče in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju obeh vozil. Poškodovano osebo so gasilci s tehničnim posegom rešili iz vozila in nudili pomoč reševalcem pri prenosu le-te do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 7.02 je na cesti pri naselju Ponikve, občina Sežana, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila na hibridni pogon. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in napajanje ter pregledali vozilo.

Ob 15.53 sta na lokalni cesti Petrinje–Klanec, občina Hrpelje-Kozina, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu težko poškodovanega kolesarja do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.51 je na Aškerčevi cesti v Velenju gorelo v kuhinji stanovanja. Požar je še pred prihodom gasilcev pogasil stanovalec, gasilci PGE Velenje pa so zavarovali kraj dogodka ter prezračili in pregledali prostore. Stanovalec je bil med gašenjem požara prekomerno izpostavljen dimu, zato so ga reševalci NMP odpeljali na zdravniški pogled.

Ob 17.51 je v Ložnici pri Žalcu, občina Žalec, zagorelo v elektro omarici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ložnica do zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali okolico s termovizijsko kamero in prezračili prostore. Obveščeno je bilo tudi elektro podjetje in druge pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.25 so v Šegovi ulici v Novem mestu zaposleni v vrtcu zaznali neprijeten vonj po zažganem in zaradi sproščanja nevarnih plinov zaprosili za pregled in meritve. Gasilca GRC Novo mesto sta zavarovala kraj dogodka, opravila pregled s termovizijsko kamero, izvedla meritve prisotnosti nevarnih plinov ter prezračila prostore. Povišanih koncentracij ni bilo zaznati.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.25 so v naselju Gorče v občini Dravograd v kleti stanovanjske hiše zagorela drva. Gasilci PGD Libeliče so požar omejili in pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.20 je v Ulici prvoborcev v Hrastniku zagorela vrtna lopa. Gasilci PGD Hrastnik so požar pogasili in pogorišče pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 19.40 je na cesti Hrastje–Prebačevo v naselju Prebačevo, občina Kranj, gorelo osebno vozilo. Občani so še pred prihodom gasilcev sami pričeli gasiti požar, gasilci GARS Kranj, PGD Prebačevo-Hrastje in Šenčur pa so požar dokončno pogasili, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo odstranili s cestišča.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.05 je na Ljubljanski cesti v Trzinu gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci PGD Trzin so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 0.10 so v Prušnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili 1000 litrski PVC zabojnik za papir. Zabojnik je uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 23.59 so v Resljevi ulici v Celju zaposleni v proizvodnih prostorih zaznali vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so izvedli ogled kraja dogodka, opravili meritve prisotnosti plinov ter s termovizijsko kamero pregledali proizvodno linijo. Povišanih vrednosti niso zaznali, zato so preventivno zaprli dovod zemeljskega plina ter svetovali pregled naprave.

Izpostava Maribor

Ob 8.11 se je v Koresovi ulici v Mariboru po športnem objektu Ledna dvorana širil močan vonj po amonijaku, ki je uhajal zaradi porozne cevi. Gasilci GB Maribor so evakuirali ljudi iz objekta in zavarovali območje. S tehničnim posegom so zasilno ustavili uhajanje plina in prezračili prostore.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 8.57 je v Podvinu pri Polzeli, občina Polzela, občan našel NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske, Gorenjske in Ljubljanske regije so na varnem kraju uničili skupno 40 različnih kalibrov nabojev iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Koper

Ob 10.41 je v Cetorah v občini Izola občan v zidu našel topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske regije sta jo odstranila na varno lokacijo.

 

Tehnična in druga pomoč

Gasilci so odpravljali posledice neurja z dne 7.6.2023 in sicer na devetih lokacijah, od tega sedem na območju Regijskega centra za obveščanje Trbovlje in dve lokaciji na območju Regijskega centra za obveščanje Ljubljana. Na terenu je bilo skupno devet gasilskih enot. Gasilci so črpali vodo iz poplavljenih prostorov objektov, odstranjevali nanose blata iz objektov in druge infrastrukture ter čistili prepuste meteorne vode. Na območju občine Zagorje ob Savi se je nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe, ki jo je po zdrsu z brežine odnesla hudourniška voda. Preminulo osebo so našli in jo predali pristojnim službam.

Izpostava Kranj

Ob 4.31 je na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah, zaradi okvare vodovoda iztekala voda in poplavila nižja stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata in iz dveh stanovanj posesali vodo in zaprli ventil v stanovanju, kjer je iztekala voda.

Ob 17.54 so na Kopališki cesti v Radovljici gasilci PGD Radovljica posesali izteklo vodo v strojnici kopališča.

Izpostava Maribor

Ob 8.37 so na Pirnatovi ulici v Mariboru gasilci PGD Radvanje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.26 so v naselju Črmošnjice pri Stopičah, občina Novo mesto, gasilci GRC Novo mesto s  tehničnim posegom odprli vrata bivalnega vikenda, v katerega se je zaklenil otrok.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/