Skoči do osrednje vsebine

Vlada se je seznanila z informacijo o aktivnostih Ministrstva za obrambo za izstop Republike Slovenije iz programa Boxer

Vlada Republike Slovenije se je na današnji seji seznanila z informacijo o aktivnostih Ministrstva za obrambo za izstop Republike Slovenije iz programa Boxer.

Ministrstvo v informaciji poudarja, da je bila odločitev vlade o izstopu iz programa Boxer racionalna ter da je bila zaradi hitre odločitve in odločnega ukrepanja bistveno zmanjšana škoda, ki bi ob tem lahko nastala. Po začetnem poizvedovanju o možnih stroških izstopa iz programa Boxer je obstajala možnost, da bodo ti znašali tudi do 20 odstotkov vrednosti pogodbe. Zaradi hitrega in odločnega ukrepanja vlade se je pokazalo, da bodo stroški bistveno manjši. Zdaj ocenjeni stroški industrije izstopa znašajo 3,3 milijona evrov, skupni stroški sodelovanja in izstopa Republike Slovenije v programu Boxer tako znašajo 4.150.968,50 evra z davkom na dodano vrednost (DDV).

S sklenitvijo Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (francosko Organisation Conjointe de Coopération en matière d'Armement - OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR (sklenjen z izmenjavo pisem z dne 9. julija 2021 in 13. novembra 2021) je bila vzpostavljena pravna podlaga za sodelovanje Republike Slovenije kot nečlanice OCCAR v programu Boxer. Pogodba za nakup 45 bojnih kolesnih vozil 8x8 Boxer je bila podpisana 11. maja 2022 v vrednosti 281,5 milijona evrov brez DDV. K skupni pogodbeni vrednosti bi bilo treba dodati še morebitno letno eskalacijo. Za povrnitev razvojnih stroškov bi morala Republika Slovenije ostalim državam plačati 7,2 milijona evrov in za administrativne stroške 3,2 milijona evrov.

Sklenjena pogodba o serijski proizvodnji vozila BOXER-PROD-06-001 je zajemala dobavo 45 bojnih kolesnih vozil (BKV) 8x8, razvoj in vodenje projekta, paket rezervnih delov za obdobje dveh let, tehnično dokumentacijo in opremo za vzdrževanje.

Na podlagi podrobne analize stroškov, ki izhajajo iz sklenjene pogodbe za dobavo 45 vozil, plačila razvojnih in administrativnih stroškov OCCAR in pogodbeno določene eskalacije, je ugotovljeno, da bi le-ti (ob dejansko izvedenih dobavah v pogodbenih rokih) skupaj znašali 389.089.297,84 evra z DDV.

Izstop iz programa Boxer

Vlada Republike Slovenije je ob obravnavi Revizijskega poročila o smotrnosti nabave bojnih kolesnih vozil 8x8 za potrebe Slovenske vojske 15. septembra 2022 sprejela odločitev, da se Republika Slovenija umakne iz programa Boxer, in naložila Ministrstvu za obrambo, da o tem obvesti OCCAR ter izvede vse ustrezne nadaljnje postopke.

Ministrstvo za obrambo je sicer že julija 2022 začelo s proučevanjem možnosti izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer in s tem povezanih postopkov ter pravnih in finančnih posledic. Takrat je OCCAR v svojih pojasnilih glede morebitnega umika Republike Slovenije iz programa Boxer poudaril, da so vsi stroški v zvezi z odstopom od Memoranduma in Programske odločitve predmet pogajanj med udeleženci in jih zato ni mogoče v celoti vnaprej oceniti.

Pri tem je OCCAR kot potencialne stroške navedel:

  • plačilo vstopnih (razvojnih) stroškov,
  • plačilo prispevka Republike Slovenije v administrativni proračun za leto 2022 in morebiti tudi za del leta 2023,
  • morebitno nadomestilo ostalim udeležencem zaradi povečanja njihovih administrativnih stroškov v letih 2023–2028,
  • morebitno plačilo ostalih stroškov, ki bi ostalim udeležencem nastali zaradi odstopa Republike Slovenije, če jih bodo zahtevali,
  • morebitni stroški industrije. 

OCCAR je takrat podal splošno oceno, da na višino stroškov lahko vplivajo tudi nestabilne razmere na svetovnem trgu, zaradi katerih je industrija angažirala več podizvajalcev. Nadalje je OCCAR pojasnil, da brez usklajevanja z industrijo ne more podati natančnega izračuna, pri čemer je ocenil, da bi stroški znašali do 20 odstotkov vrednosti pogodbe za Republiko Slovenijo.

Na podlagi prej navedenega sklepa Vlade Republike Slovenije z dne 15. septembra 2022 je Ministrstvo za obrambo začelo formalne postopke za izstop iz programa Boxer.

V zvezi z izredno odpovedjo obligacijsko pravne pogodbe je bil (po prvotno posredovani zahtevi za zaustavitev del Stop Work Order, v skladu z določbo 12. člena pogodbe) OCCAR 23. oktobra 2022 uradno obveščen, da glavnemu dobavitelju Artec, GmbH, München, sporoči, da Republika Slovenija (tudi po izteku prvotnega 90-dnevnega roka) vztraja pri odpovedi pogodbe in v skladu z 19. členom pogodbe Extraordinary Termination and Settlement of Residual Claims sporoča izredno odpoved pogodbe o serijski proizvodnji BOXER-PROD-06-001 z navedenim glavnim dobaviteljem. Ministrstvo za obrambo je pisno obvestilo druge udeležence memoranduma in programske odločitve o svoji nameri odstopa od memoranduma in programske odločitve, z navedenim je seznanilo oziroma obvestilo tudi Izvršno upravo OCCAR. Prav tako je Ministrstvo za obrambo zaprosilo ostale udeleženke memoranduma, da se čim prej začnejo postopki posvetovanja in ocene posledic umika Republike Slovenije iz programa Boxer. V skladu z določili obligacijske pogodbe je bil glavni dobavitelj obveščen o zaustavitvi del.

Posvetovanja o pogojih izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer so bila izvedena z vsemi članicami februarja in marca 2023. Vse države so ob tem izrazile razumevanje za okoliščine, v okviru katerih je Vlada Republike Slovenije sprejela to odločitev. V pogovorih so prevladovala mnenja, da pri vstopnih stroških posamezne države metodologija ne določa natančno opredmetenih stroškov, zato razumejo vprašanje predvsem kot politično. Ker je iz veljavne dokumentacije razvidno, da so vstopni stroški neposredno vezani na nabavo določenega števila vozil, Ministrstvo za obrambo meni, da ni osnove za plačilo vstopnih stroškov. Tudi iz odstavka 12.5 podpisanega Memoranduma o soglasju izhaja, da je plačilo vstopnih stroškov vezano na prvo serijo vozil Boxer (45 vozil) in da navedeno plačilo zagotovi pravico uporabe informacij o programu, povezanih s 1., 2., 3. in 4. fazo programa Boxer v skladu s pododstavkom 9.5. Ker navedeni mejniki še niso bili doseženi, ministrstvo ocenjuje, da nima pravne podlage za plačilo vstopnih stroškov v višini 7,2 milijona evrov.

Aprila 2023 je OCCAR končal vse postopke z Artec GmbH glede plačila stroškov industrije v povezavi v izstopom Republike Slovenije iz programa Boxer. S podpisom dogovora in plačilom odškodnine industrija (Artec) nima več odprtih terjatev zaradi izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer. Stroški izstopa so ocenjeni na 3,3 milijona evrov.

Stroški sodelovanja in izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer

V nadaljevanju so navedeni skupni stroški sodelovanja in izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer.

Plačila računov v letu 2022:

  • administrativni stroški za leto 2022: 483.353 evrov,
  • operativni proračun 2.531.519,49 evra.

Plačila računov v letu 2023:

  • administrativni stroški za leto 2023: 375.197 evrov,
  • operativni proračun – stroški izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer 760.899,01 evra*.

*razlika med dogovorjenimi stroški industrije zaradi izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer 3.300.000 evrov (oz. trenutno izstavljenimi računi 3.292.418,50 evra) in že izvedenimi plačili v letu 2022 v znesku 2.531.519,49 evra

Vsi prej navedeni računi so plačani.

Skupni stroški sodelovanja in izstopa Republike Slovenije v programu Boxer po prej navedenih računih tako znašajo 4.150.968,50 evra z DDV.

Kot je bilo navedeno, Ministrstvo za obrambo ocenjuje, da nima pravne podlage za plačilo vstopnih stroškov v višini 7,2 milijona evrov. Na državah članicah je, da se do morebitnega povračila navedenih stroškov in stališča Republike Slovenije jasno opredelijo, za kar smo jih že pozvali.

Glede na prvotne ocene mednarodne organizacije OCCAR, da bodo stroški znašali do 20 odstotkov vrednosti pogodbe za Republiko Slovenijo, predstavlja končni strošek sodelovanja in izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer bistveno nižji znesek od prvotne ocene stroškov izstopa s strani OCCAR. Končni obračun administrativnih stroškov za leto 2023 bo vezan na datum izstopa oziroma podpisa dodatka k Memorandumu o sodelovanju, ki ga podpišejo države članice. Ministrstvo za obrambo ocenjuje, da bodo administrativni stroški za leto 2023 še nekoliko nižji od vplačanega zneska.

Ministrstvo meni, da je bila, glede na navedeno, odločitev Vlade Republike Slovenije o izstopu iz programa Boxer racionalna in da je bila zaradi hitre odločitve ter odločnega ukrepanja bistveno zmanjšana škoda, ki bi ob tem lahko nastala.

Postopki za formalni izstop Republike Slovenije iz programa Boxer

Za dokončni izstop Republike Slovenije iz programa Boxer bodo izvedene še naslednje aktivnosti:

  • odstop od Memoranduma o soglasju o 3., 4., 5. in 6. fazi programa Boxer v okviru mednarodne organizacije OCCAR (memorandum);
  • odstop od 13. spremembe in nove različice Odločitve o programu programskega sveta Boxer glede faze serijske proizvodnje in 14. sprememba pogodbe o serijski proizvodnji vozila BOXER-PROD-06-001 v okviru mednarodne organizacije OCCAR (odločitev o programu);
  • odpoved Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR (Uradni list RS – Mednarodne pogodbe, št. 7/22).

Postopki so v teku in ocenjujemo, da bi bili lahko končani do konca leta 2023, pri čemer smo odvisni od odzivnosti OCCAR in držav članic.

Če povzamemo: Na podlagi hitre odločitve Vlade Republike Slovenije so stroški izstopa Republike Slovenije iz programa Boxer bistveno nižji od prvotno ocenjenih s strani OCCAR in je s tem tudi bistveno zmanjšana škoda, nastala s pristopom k programu Boxer. Ministrstvo za obrambo bo predvidoma do konca leta 2023 končalo vse potrebne postopke v zvezi z izstopom iz programa Boxer. Ministrstvo za obrambo intenzivno izvaja potrebne aktivnosti v skladu s 3. točko sklepa Vlade Republike Slovenije z dne 15. septembra 2022, s katerim je Ministrstvu za obrambo naložila, da pripravi predlog rešitve za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske bojne skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona. Ob tem zasleduje cilj, da se prihrani vsaj 400 milijonov evrov, glede na ocene, ki jih omenja revizijsko poročilo. S predlogom bo ministrstvo vlado seznanilo takoj, ko bo to mogoče.

Minister med izjavo stoji za govornico. Za njim je moder pano z logotipom Vlade Republike Slovenije

Ministrstvo v informaciji poudarja, da je bila odločitev vlade o izstopu iz programa Boxer racionalna ter da je bila zaradi hitre odločitve in odločnega ukrepanja bistveno zmanjšana škoda, ki bi ob tem lahko nastala | Avtor: Monika Sušanj