Skoči do osrednje vsebine

Sklad za razvoj NVO spodbuja ustvarjalnost ter bogatenje slovenske in evropske kulturne dediščine

Nevladne organizacije (NVO) s področja kulture s pomočjo finančnih sredstev iz razpisa Ministrstva za javno upravo dobijo priložnost dosegati evropsko prepoznavnost ter ustvarjajo nove priložnosti kulturnega sodelovanja.
INFO grafika na kateri je napisano število slovenskih organizacij (52) in vrednost sredstev (5.6 milijona evrov), Število projektov v katerih sodeluje slovenska organizacija (63 podprtih projektov)

Slovenske organizacije so pri črpanju evropskih sredstev čedalje bolj uspešne | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Finančna sredstva, ki jih preko javnega poziva za sofinanciranje evropskih projektov prejmejo slovenske nevladne organizacije, predstavljajo pomemben domači finančni vir in s tem pogoj za uspešno črpanje evropskih sredstev v veliki različnosti vsebin projektov. Na tej povezavi je na voljo prispevek iz oddaje Osmi dan z 12. 1. 2023 na temo črpanja evropskih sredstev preko vstopne točke Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji. 

Program Ustvarjalna Evropa je vodilni in hkrati edini instrument EU, ki spodbuja kulturno in jezikovno raznolikost, dediščino in konkurenčnost kulturnih in ustvarjalnih sektorjev, upoštevaje tudi prizadevanja za dvig digitalizacije, varstva okolja, odpornosti in vključevanja.

Zato smo tudi na ministrstvu, pristojnim za področje nevladnih organizacij, veseli nad novico, da je kar 52 slovenskih organizacij (od tega 28 nevladnih organizacij) na razpisu Ustvarjalna Evropa za leto 2022 pridobilo podporo za vrhunske projekte v skupni višini 5,6 milijona evrov. To bo brez dvoma pripomoglo k razvoju in izvedbi kar 63 vrhunskih kulturnih, filmskih, glasbenih in medijskih projektov, v katerih sodelujejo slovenske organizacije.

Tovrstno sodelovanje je pomembno tudi z vidika povezovanja. Slovenske organizacije so samo v okviru omenjenih projektov ustvarile skoraj 300 mednarodnih kulturnih povezav s partnerji iz 36 različnih držav, kar povečuje uglednost in prepoznavnost slovenskih kulturnih delavcev in ustvarjalcev na mednarodnem področju.