Skoči do osrednje vsebine

Objava Javnega poziva za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij

Na spletni strani Ministrstva za javno upravo objavljamo Javni poziv za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij izbranih na razpisih sofinanciranih iz proračuna EU ali Urada za finančni mehanizem, Evropsko združenje za prosto trgovino ali s kratico Efta (angleško European Free Trade Association - EFTA) za obdobje 2022 – 2024 (tako imenovani match funding). Na poziv se lahko prijavijo tako vodilne kot tudi partnerske organizacije.

Predmet javnega poziva je sofinanciranje lastnega finančnega prispevka za projekte nevladnih organizacij, ki:

  • se sofinancirajo iz proračuna Evropske unije v okviru programov neposrednega upravljanja (razpisujejo jih službe in izvajalske agencije Evropske komisije) kot na primer Ustvarjalna Evropa, LIFE, Obzorje Evropa (angleško Horizon Europe);
  • se sofinancirajo iz proračuna Evropske unije v okviru programov posrednega upravljanja (razpisujejo jih partnerske države, mednarodne organizacije, agencije in podobno), kadar javni razpis predpisuje obvezno sodelovanje partnerjev iz najmanj dveh držav (na primer programi Evropskega teritorialnega sodelovanja – Interreg D);
  • se sofinancirajo iz proračuna Evropske unije v okviru programov deljenega upravljanja (Evropska komisija in nacionalni organi v državah članicah in podobnih), kadar javni razpis predpisuje obvezno sodelovanje partnerjev iz najmanj dveh držav (na primer programi Evropskega teritorialnega sodelovanja – Interreg A);
  • se sofinancirajo iz proračuna Evropske unije v okviru programov/javnih razpisov Evropskega parlamenta;
  • se sofinancirajo s strani Urada za finančni mehanizem, Evropskega združenja za prosto trgovino - EFTA (angleško European Free Trade Association - EFTA), kot na primer: programi EGP in Norveški sklad za regionalno sodelovanje, EGP in Norveški sklad za zaposlovanje mladih, Globalni sklad za dostojno delo in tristranski dialog, kadar javni razpis predpisuje obvezno sodelovanje partnerjev iz najmanj dveh držav.

Ministrstvo se zaveda pomembnosti delovanja in vključevanja nevladnih organizacij v programe, ki zadevajo širši evropski prostor. S finančnim prispevkom za projekte nevladnih organizacij, odobrenih s strani različnih evropskih programov ali s strani Urada za finančni mehanizem, bo ministrstvo spodbudilo vključevanje nevladnih organizacij v mednarodni prostor, partnersko sodelovanje nevladnih organizacij v mednarodnih projektih in okrepilo njihove operativne zmogljivosti.

Ministrstvo bo sofinanciralo finančni prispevek za projekte nevladnih organizacij, ki se izvajajo na dan oddaje prijave na ta javni poziv in se zaključijo najkasneje do 31. 12. 2028.

Ministrstvo ne bo dodatno sofinanciralo finančnega prispevka za projekte, ki so bili izbrani na Javnem pozivu za leto 2021 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij izbranih na razpisih sofinanciranih iz proračuna Evropske unije ali Urada za finančni mehanizem, Evropskega združenja za prosto trgovino – EFTA, Javnem pozivu za leto 2020 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij izbranih na razpisih sofinanciranih iz proračuna Evropske unije ali Urada za finančni mehanizem, Evropskega združenja za prosto trgovino – EFTA ali Javnem pozivu za leto 2019 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij izbranih na razpisih sofinanciranih iz proračuna Evropske unije ali Urada za finančni mehanizem, Evropskega združenja za prosto trgovino – EFTA.

Skupna okvirna višina sredstev, ki je na razpolago za izvedbo javnega poziva, je 4 milijone evrov, roki za oddajo prijav pa so: 14. 11. 2022, 30. 1. 2023, 30. 5. 2023, 29. 9. 2023, 30. 1. 2024, 30. 5. 2024 in 30. 9. 2024.


Besedilo poziva in obrazci 

Poziv objavljamo že peto leto zapored. V preteklih štirih pozivih je bilo za lastno udeležbo pri velikih evropskih projektih nevladnim organizacijam namenjenih 5 milijonov evrov. S tem je bilo nevladnim organizacijam omogočeno, da so iz evropskega proračuna pridobile 23,5 milijonov evrov.