Skoči do osrednje vsebine

Minister Bešič Loredan: "Začenjamo digitalno transformacijo zdravstva"

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela predlog Zakona o digitalizaciji zdravstva.

Popolnoma nov zakon, ki naj bi predvidoma stopil v veljavo 1. 1. 2024, v slovenski zdravstveni prostor vpeljuje digitalno transparentnost in prinaša pomembne novosti za paciente in zaposlene v zdravstvu. Cilj predloga Zakona o digitalizaciji zdravstva je učinkovito delovanje zdravstvenega sistema v celoti.

Slovensko zdravstvo je danes digitalno neenotno in razdrobljeno. Zbirajo se velike količine nepovezanih podatkov, ki bodo z novim zakonom povezani in dostopni na enem mestu, omogočena bo digitalna izmenjava podatkov, kar bo prispevalo k hitrejšemu izvajanju zdravstvenih storitev.

Predlog zakona prinaša številne prednosti za paciente in zaposlene v zdravstvu. Za paciente bo poenostavljen birokratski del postopka zdravljenja, saj bodo zdravstveni podatki v digitalni obliki zbrani na enem mestu (v nacionalnem eKartonu), administrativno bodo razbremenjeni zdravniki, vpeljujemo stroškovno učinkovitost, ker ne bo več nepotrebnega ponavljanja dragih in občasno zdravju škodljivih diagnostičnih postopkov v procesih zdravljenja.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril: "Z novim zakonom želimo doseči digitalno transparentnost, dostopnost in vpogled v tok denarja kot v izvide." Predlog zakona med drugim ureja strogo nadzorovan dostop do zdravstvenih podatkov, kjer bo posebna skrb namenjena ranljivim posameznikom, osebam, ki so zaradi svojih lastnosti ali spleta okoliščin (na primer pomanjkljive digitalne veščine, druga ogrožajoča stanja) začasno ali trajno manj sposobni razumeti svoj položaj ali uveljaviti svoje pravice.

"Za vse paciente je ključno to, da ko bo zakon začel veljati, imamo nadzor, sledljivost in digitalno transparentnost. To je ključna sprememba, ki jo zakon uvaja," je izpostavil minister in dejal, da "brez popolne digitalizacije zdravstvenega sistema reforme zdravstvenega sistema ni možno izpeljati".

Vlada Republike Slovenije se je na današnji redni seji dotaknila tudi problematike domnevnega nasilja v ljubljanski psihiatrični kliniki. Odpoklicala je dosedanje člane sveta javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana in kot predstavnike ustanovitelja imenovala nove člane, in sicer dr. Tomaža Subotiča, dr. Alenko Kolar, Tomaža Krišlja, Marjana Mačkoška in mag. Anjo Kocjančič. Ob tem je minister povedal, da od novih članov pričakuje, da kot nadzorni organ svoje delo opravijo strokovno.