Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na obeležitvi 15. obletnice EMUNI

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin se je danes v Piranu udeležil svečane obeležitve 15. obletnice Evro-sredozemske univerze EMUNI, ki je potekala v organizaciji predsednika EMUNI prof. dr. Abdelhamida El-Zoheiryja.

EMUNI je bil vzpostavljen med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu EU, 9. junija 2008. V skupni deklaraciji Pariškega vrha za Sredozemlje je bil uvrščen med šest prednostnih nalog Unije za Sredozemlje, naslednice Evro-sredozemskega partnerstva, znanega tudi kot Barcelonski proces.

Kot je v svojem nagovoru izpostavil državni sekretar Štucin, je EMUNI pred petnajstimi leti nastal kot vizionarska pobuda na podlagi prepričanja, da so izobraževanje, raziskave in sodelovanje bistvena orodja za ustvarjanje boljše prihodnosti. Danes, v času globokih geopolitičnih sprememb, ki vplivajo na našo sedanjost in prihodnost, je spodbujanje dobrih odnosov v Sredozemlju izjemnega pomena. Sodelovanje in vzpostavljanje trdnih partnerstev v regiji sta pomembnejša kot kdaj koli prej. EMUNI pa je dokazal, da je izobraževanje močno orodje za premostitev razlik in spodbujanje sodelovanja na področjih skupnega interesa, kot so trajnostni razvoj, podnebne spremembe, kulturna dediščina in gospodarska rast.

Ob praznovanju te pomembne obletnice se je državni sekretar zahvalil predsedniku EMUNI prof. dr. Abdelhamidu El-Zoheiryju za dolgoletno požrtvovalno delo ter pozval k razmisleku o prihodnjih izzivih. Izrazil je iskreno željo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), da bi EMUNI tudi v prihodnje služil kot platforma za izmenjavo znanj, najboljših praks in razvoja skupnih pobud za reševanje izzivov v evro-sredozemski regiji.

Ob tej priložnosti je bil razglašen tudi zmagovalec Evro-sredozemskega inovacijskega kampa, ki ga je EMUNI s podporo MZEZ in Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter sodelovanjem Inštituta Jožef Štefan lansiral konec 2022 s ciljem podpreti inovativnost in kreativnost mladih ter pomagati pri razvoju in izvedbi njihovih idej.