Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. junija 2023.

Neurje

Proti večeru so se nad osrednjim delom države razvila močna neurja, ki so zajela predvsem območje med Domžalami, Vranskim in Trbovljami. Največ dogodkov je bilo zabeleženih na območju Regijskih centrov za obveščanje Ljubljana 25, Trbovlje 19 in na območju Celja 1 dogodek. V večini primerov so meteorne vode zalile 36 stanovanjskih in drugih objektov ter šolo na Izlakah v občini Zagorje ob Savi. Hudourniki so prestopili struge in zalivali cestišča, zamašeni propusti so ogrožali objekte, sprožili so se trije zemeljski plazovi, nastala sta dva udora cestišč, podirala pa so se tudi drevesa. V Zagorju ob Savi je bila motena oskrba z električno energijo. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo brez oskrbe z električno energijo okoli 340 odjemalcev.

V naselju Krače v občini Zagorje je hudourniški potok odnesel krajanko, katero so iskali gasilci PGD Izlake, Trbovlje – mesto, Čolnišče ter PRS Trbovlje. Iskanje se bo nadaljevalo v četrtek.

Za odpravljanje posledic neurja je bilo aktiviranih 28 gasilskih enot, skupno okoli 70 gasilcev ter delavci komunalnih in cestnih služb.

 

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 6.54 je v Selah, občina Škofljica, meteorna voda zalila objekt. Gasilci PGD Lavrica so iz objekta izčrpali meteorno vodo in oprali blatno dvorišče pred objektom.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ptuj

Ob 9.48 je na sotočju reke Drave in kanala HE Zlatoličje na Ptuju krajanka padla v vodo. Gasilci PGD Ptuj so jo s pomočjo vrvne tehnike izvlekli na brežino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 0.45 se je na lokalni cesti v naselju Spodnje Vodale, občina Sevnica, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica, ki so voznika oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Celje

Ob 14.21 sta na regionalni cesti Sevnica–Radeče v naselju Vrhovo, občina Radeče, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP ter pomagali pri prenosu le-teh do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovani osebi prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 8.03 sta na Kolodvorski cesti v Kopru trčila osebno in motorno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Poškodovanega motorista so reševalci NMP prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 20.58 je v naselju Zalog pri Cerkljah, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in izvlekli vozilo. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 10.24 ja v naselju Spodnji Boč, občina Selnica ob Dravi, voznik izgubil oblast nad štirikolesnikom in se pri padcu poškodoval. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo izvlekli na varno mesto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.44 je na hitri cesti med razcepom Nanos in Vipavo, okoli kilometer pred počivališčem Mlake, osebno vozilo trčilo v košuto. Gasilca GRC Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.53 sta pri naselju Dolenje Karteljevo, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, poškodovanega voznika rešili iz vozila, pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila in odstranili vozili s ceste. Reševalci ZD Novo mesto so poškodovanega prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 18.06 je na cesti Ratež–Dolenje Mokro Polje, občina Novo mesto, padel motorist. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila. Reševalci NMP so ga oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 5.22 se je na cesti pri naselju Topolc, občina Ilirska Bistrica, zgodila prometna nezgoda, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 20.17 se je na makadamski cesti pri naselju Begunje pri Cerknici, občina Cerknica, pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci PGD Cerknica in prvi posredovalci AED Cerknica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP ter jim nudili pomoč pri nadaljnji oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. Reševalci NMP Cerknica so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.02 so v Kopališki ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota pogasili odpadni material v zapuščenem objektu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.05 je v Godoviču, občina Idrija, na žagi zagorelo ostrešje. Požar so pogasili gasilci PGD Godovič, Idrija, Spodnja Idrija, Črni Vrh, Dole in Zavratec. Pogorel je del ostrešja, del delovnega obrata ter delovni stroj. O dogodku je bila obveščena policija in Elektro Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.00 je na Legenski cesti v Slovenj Gradcu gorela vrtna lopa. Gasilci PGD Legen in Slovenj Gradec so požar pogasili. Lopa je uničena.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.17 so na Taborniški poti v Hrastniku v enostanovanjski stavbi gorela lesena tla v kopalnici. Lastniki so še pred prihodom gasilcev požar pogasili, gasilci PGD Hrastnik pa so objekt prezračili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 13.24 se je na avtocesti med Naklim in izvozom Kranj zahod, občina Naklo, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci GARS Kranj so ugotovili, da je prišlo do pregretja motorja, zato so zavarovali kraj dogodka, ohladili motor in vozilo umaknili s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.51 je na gorenjski avtocesti med Vodicami in Šmartnim v smeri Ljubljane, občina Vodice, gorela pnevmatika na tovornem vozilu. Požar je pogasil voznik sam, gasilci GB Ljubljana pa so območje dodatno ohladili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 20.02 je bil na Trgu na stavbah v Litiji zaznan von po plinu. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov v ozračju vendar povišanih koncentracij niso zaznali. S tehničnim posegom so odprli vrata bližnjega pomožnega objekta v katerem so našli dotrajano plinsko jeklenko, ki so jo iznesli na prosto. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.03 so na Krivi poti v Ljubljani delavci Slovenskih železnic in podjetja Dinos opravljali rutinski pregled vagonov kompozicije. Pred enim od vagonov so njihove naprave za merjenje radiološkega sevanja zaznale rahlo povišano koncentracijo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč enoti Ekološkega laboratorija z mobilno enoto pri izvedbi meritev in opravljanju monitoringa. Po prvih podatkih meritve niso pokazale nevarnih vrednosti. O dogodku so bile obveščene pristojne osebe in službe.

Izpostava Maribor

Ob 8.40 je v Špindlerjevi ulici v Slovenski Bistrici iz osebnega vozila na vozišče iztekalo gorivo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje in nevtralizirali razlite motorne tekočine v dolžini okoli 150 metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 18.23 je na cesti Ormož–Obrež, občina Ormož, iz avtobusa iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Ormož so nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 7000 metrov ter očistili cestišče.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Ljubljana

Ob 10.16 se je v Parmovi ulici v Kamniku porušil del zapuščenega objekta. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in pregledali objekt.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.33 so v naselju Senično, občina Tržič, delavci pri gradbenih delih poškodovali vodovodno cev. Gasilci PGD Križe so izčrpali odvečno vodo in omogočili serviserjem dostop do okvarjene cevi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 so na Goriški cesti v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina iz reke Hubelj odstranili podrto drevo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.28 so na Javorniku, občina Ravne na Koroškem, gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.36 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi in o okvari obvestili serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za Meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo v četrtek popoldne v notranjosti Slovenije možne nevihte z močnejšimi nalivi.