Skoči do osrednje vsebine

Relativizacija spolnega nasilja je nesprejemljiva

Na ministrstvu obsojamo vsakršen poskus utišanja žrtev spolnega nasilja ter relativiziranja kaznivega dejanja posilstva in spolnega nadlegovanja. Kot družba se moramo resno pogovoriti, zakaj je spolno nasilje kljub razširjenosti ena najmanj prijavljenih oblik kaznivega dejanja, kjer se največkrat pojavlja dvom v žrtev in kjer najpogosteje zatajijo institucije, ki naj bi žrtev zaščitile in ji zagotovile korektno obravnavo.

Skrb vzbujajoče je, da je nasilje nad ženskami in v družini v času epidemije covid-19 še naraslo povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Še bolj pa skrbi, da narašča tudi v obdobju po epidemiji, ko problem že prerašča v akutno stanje, kar se odraža tudi v porastu števila femicidov, lani smo jih zabeležili kar 13.

Prijaviteljice spolnega nasilja so pogosto stigmatizirane v družbi in se nemalokrat same znajdejo na zatožni klopi namesto osumljencev. Obtožene so laganja in manipulativnosti, včasih že med samim postopkom prijave s strani organov, ki bi jih morali zaščititi. Deležne so ponovne viktimizacije v okviru sodnih postopkov in s strani medijev, ki z neprimernim odnosom poglabljajo njihove duševne stiske in prispevajo k temu, da se večina žrtev spolnega nasilja sploh ne odloči za prijavo. Pogosto so izpostavljene travmatični izkušnji dolgotrajnih sodnih postopkov, tekom katerih so se prisiljene srečevati z obdolženci in vedno znova podoživljati napad.

Fizično, psihično in spolno nasilje se v praksi torej prepogosto relativizira, v verodostojnost izjav prijaviteljic pa se celo ob prisotnosti dokaznega gradiva vedno znova odkrito dvomi. Naš skupni cilj mora biti ravno nasproten - žrtve vseh oblik nasilja moramo opogumiti in jim zagotoviti primerno obravnavo.