Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič s poljsko državno sekretarko o trenutnih izzivih v gozdarstvu

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je danes srečal z državno sekretarko Ministrstva za podnebje in okolje Republike Poljske Malgorzato Golinsko. Pogovorila sta se o aktualnih izzivih v gozdarskem sektorju.
Državna sekretarka sedi za mizo in posluša.

Državna sekretarka Ministrstva za podnebje in okolje Republike Poljske Malgorzata Golinska | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Današnje srečanje sta državna sekretarja namenila aktualnim izzivom v gozdarskem sektorju. Pogovorila sta se predvsem o predlogu Evropskega parlamenta za spremembo pogodbe Evropske unije (EU) in prenos kompetenc glede gospodarjenja z gozdovi z držav na raven EU. Državni sekretar dr. Darij Krajčič je poudaril, da mora upravljanje  gozdovi ostali v rokah države. Državni sekretar dr. Darij Krajčič je ob tem poudaril, da Slovenija zagovarja nacionalno pristojnostjo nad gozdarstvom in izpostavlja uveljavljene gozdnogospodarske načrte za vse gozdove, ne glede na lastništvo: »Podpiramo sonaravno in trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Ti so dragocena naravna dediščina, zato je umno upravljanje z njimi izrednega pomena, spremembe v njihovem upravljanju pa morajo biti umne, premišljene in postopne.« Dodal je, da ima Slovenija veliko znanja na področju gozdarstva, ki ga večkrat deli z ostalimi državami Zahodnega Balkana. Državni sekretarki je predstavil tudi projekt digitalizacije gozdarstva, ki bo izpeljan v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO).

Državna sekretarka Ministrstva za podnebje in okolje Republike Poljske Malgorzata Golinska je državnemu sekretarju dr. Dariju Krajčiču predstavila politiko upravljanja gozdov v državi in državnega sekretarja podprla pri tem, da mora gospodarjenje z gozdovi ostali v rokah države.

V nadaljevanju sta se državna sekretarju pogovorila o načinih upravljanja z gozdovi v obeh državah ter o izzivih v gozdarskem sektorju s katerimi se trenutno soočajo Mednje spadajo predvsem problematike podnebnih sprememb, vodnega režima in požarov.