Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. junija 2023.

Potresi

Ob 19.42 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Trebnjega, 46 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Trebnjega, Mirne peči in Dobrniča. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Poplave

Izpostava Celje

Ob 15.58 so v Liptovski ulici v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Slovenske Konjice iz prostorov trgovskega objekta prečrpali meteorno vodo.

Ob 17.10 je v Kaplji vasi, občina Prebold, meteorna voda poplavljala dvorišče ter hišo. Gasilci PGD Kaplja vas so namestili protipoplavne vreče.

Ob 17.12 so na Hmeljarski cesti v Preboldu gasilci PGD Prebold iz objekta prečrpali meteorno vodo.

Ob 17.44 so na Graščinski cesti v Preboldu gasilci PGD Prebold iz stanovanjskega objekta prečrpali meteorno vodo.

Izpostava Koper

Ob 8.18 so v naselju Hrvatini v občini Koper gasilci JZ GB Koper iz poplavljene kleti stanovanjskega objekta prečrpali meteorno vodo.

Ob 12.43 so na Frenkovi cesti v naselju Pobegi, občina Koper, gasilci JZ GB Koper iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta prečrpali meteorno vodo.

Ob 15.50 je v naselju Bonini, občina Koper, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Koper so prečrpali 30 kubičnih metrov vode.

Izpostava Maribor

Ob 11.47 je v Ulici pohorskega bataljona v Slovenski Bistrici zaradi dviga podtalnice voda zalila jašek dvigala večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so prečrpali okoli 300 litrov vode.

Ob 15.38 je v naselju Ritoznoj, občina Slovenska Bistrica, meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so preusmerili tok meteorne vode, očistili vozišče in obcestna prepusta.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.17 je na avtocesti Grosuplje–Višnja Gora, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na poškodovanem vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 23.56 je na gorenjski avtocesti med Vodicami in Povodjem, občina Vodice, v smeri Ljubljane osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na odstavnem pasu. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.10 sta izven naselja Bogojina, občina Moravske Toplice, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Poškodovali sta se dve osebi, ki sta bili prepeljani v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.48 je v naselju Bilje, občina Miren – Kostanjevica, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 17.52 se je na cesti Šmarje–Gaberje, občina Ajdovščina, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.02 se je pri naselju Grm, občina Trebnje, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Trebnje pri oskrbi poškodovane osebe, ki je bila prepeljana v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 11.03 sta na Postojnski cesti v naselju Rakek v občini Cerknica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so prepeljali v ZD Cerknica.

Ob 13.06 sta na avtocesti Unec–Logatec, občina Cerknica, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica, ki so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.24 je na Kvedrovi cesti v Sevnici gorela embalaža ob skladiščnem objektu železniške postaje. Požar se je razširil v prostore in ostrešje skladišča. Gasilci PGD Sevnica, Boštanj, Loka, Blanca in Breg so požar lokalizirali in pogasili ter z delovnim strojem razkrili del ostrešja. Na gasilski straži so zaradi večje količine tleče embalaže v skladiščnem prostoru ostali gasilci PGD Sevnica. Intervencija je bila zaključena naslednji dan ob 7.10.

Izpostava Maribor

Ob 15.07 je v Žolgarjevi ulici v Mariboru pred trgovino zagorel kup lesenih palet. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci.

Ob 21.35 so v ulici Spodnji trg v Lovrencu na Pohorju v stanovanjski hiši v dimniku gorele saje. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so varovali objekt do izgoretja saj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.13 se je v Rutarjevi ulici v Novi Gorici zaradi udara strele v večstanovanjski objekt kadilo iz elektro omarice. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so prezračili in pregledali prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.36 je v Mirnu, občina Miren - Kostanjevica, zagorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti občani, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Kostanjevica in odklopili akumulator.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 10.14 je bil v Ulici Mirka Vadnova v Kranju v objektu zaznan vonj po plinu. Gasilci GARS Kranj so iz objekta evakuirali zaposlene, prezračili in pregledali prostore ter z merilnikom plina izmerili prisotnost plina.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.48 so na Žarovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV.

Izpostava Koper

Ob 9.26 so v naselju Šared v občini Izola gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo na vozišče.

Ob 14.01 je v naselju Plavje, občina Koper, večji hlod zamašil pretok hudournika. Gasilci JZ GB Koper so iz hudournika potegnili veje in očistili strugo.

Izpostava Maribor

Ob 3.49 je v Fali, občina Ruše, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Smolnik so ga razžagali in odstranili.

Ob 13.58 so v naselju Ciringa, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota z vozišča odstranili na podrti drevesi.

Ob 17.38 so v naselju Rošpoh-Del, občina Maribor, gasilci JZ GB s pomočjo lestve vstopili skozi okno v stanovanje, odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe. Reševalci NMP so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.14 sta v naselju Vipavski Križ, občina Ajdovščina, gasilca GRC Ajdovščina z vozišča odstranila podrto drevo.

Izpostava Postojna

Ob 18.31 se je na Kraigherjevi ulici v Postojni v zaklenjenem stanovanju nahajala obolela oseba. Gasilci PGD Postojna so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Postojna so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/