Skoči do osrednje vsebine

Udeležba slovenskega zbora na festivalu Foersterjeve Osenice

V soboto, 3. junija 2023, je v Osenicah potekal 21. festival Foersterove Osenice, ki se ga je udeležil tudi slovenski zbor Deseti brat.

Festival je posvečen glasbeni družini Foerster, ki je znana tudi po skladatelju Antonu Foersterju (1837, Osenice – 1926, Novo mesto), ki je skoraj 60 let živel in ustvarjal v Sloveniji, najbolj pa je poznan po operi Gorenjski slavček. Zaradi povezave s Slovenijo, organizator prireditve, občina Dĕtenice, vsako leto k sodelovanju povabi tudi slovenski pevski zbor. 

Letos je Slovenijo na festivalu predstavil ljubljanski oktet Deseti brat, ki je v cerkvi zapel pesem "Morski zvezdi", avtorja Franceta Kimovca. Češki zbor Jizeran je v slovenščini odpel Foersterjevo "Gospod, jaz nisem vreden".

Slovenski oktet Deseti brat je nastopil tudi na osrednji prireditvi, ki je potekala pred rojstno hišo Antona Foersterja. Na pročelju hiše je spominska plošča, ki jo je v spomin skladatelju pred leti postavilo slovensko veleposlaništvo, na vrtu pred hišo pa raste lipa češko-slovenskega prijateljstva.

Festivala se je udeležila veleposlanica Tanja Strniša.

1 / 3