Skoči do osrednje vsebine

Pomagamo pri digitalni preobrazbi lokalnih skupnosti

Danes se je predsednik vlade dr. Robert Golob, skupaj s predstavnicami in predstavniki vlade, srečal z županjami in župani slovenskih občin na Brdu pri Kranju.

Srečanja se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh. Ob tem želimo poudariti aktivnosti, ki jih ministrstvo že izvaja ali pripravlja za lokalne skupnosti:

  • Ustanavljanje Evropskega konzorcija za digitalno infrastrukturo (European Digital Infrastructure Consortium – EDIC) za lokalne digitalne dvojnike CitiVerse. EDIC bo meddržavno podjetje zainteresiranih držav članic (Slovenija, Estonija, Nemčija in Španija), ki bo zagotovilo digitalno infrastrukturo in orodja za lokalne skupnosti, namenjeno vzpostavljanju lokalnih digitalnih dvojnikov. To so v digitalno okolje preslikani realni podatki in procesi, ki omogočajo simulacije in posledično boljše odločitve.
  • Izobraževalne kampanje za zaposlene in funkcionarje lokalnih skupnosti, za dvig digitalnih kompetenc po prednostnih področjih krovne strategije Digitalna Slovenija 2030 in na področjih na področjih interesa občin (komunale, vode, odpadki, javna razsvetljava, sodelovanje v lokalnem ekosistemu, okolje, turizem, mobilnost, urejanje prostora in javno zdravje).
  • Iz Programa evropske kohezijske politike 2021–2027 bodo v okviru ukrepa za pametna mesta, skupnosti in vasi namenjena sredstva za spodbujanje podpornega okolja za digitalno preobrazbo procesov, sistemov in storitev lokalnih skupnosti, vključno s strateškim projektom povezovalne platforme za lokalne skupnosti; za dvig digitalnih kompetenc v lokalnih skupnostih ter za participacijo lokalnih skupnosti pri deljenju ali uporabi in obvladovanju podatkov na skupni podatkovni infrastrukturi, kot podlagi za uvajanje lokalnih digitalnih dvojnikov in izkoriščanja sinergij povezovanja z državnimi digitalnimi rešitvami.
  • Vzpostavljanje informacijskih točk za svetovanje in asistenco prebivalcem pri uporabi digitalnih javnih storitev.
  • Gradnja zmogljive infrastrukture fiksnih in mobilnih elektronskih komunikacij, kot jo predvideva Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030.
  • Storitve za občine pri povezovanju v omrežje HKOM ter pri dostopih do programske opreme za zaščito spletnega prometa, elektronske pošte in končnih sistemov ter podatkov.

Danes mesta in skupnosti razvijajo lastne lokalne digitalne ekosisteme za zagotavljanje storitev za državljane in podjetja, ki pa pogosto delujejo ločeno. Načrtovanje na obstoječih dosežkih bi lahko pripeljalo do skupne in odprte digitalne infrastrukture (EDIC), omogočene z interoperabilnostjo in medsebojnimi dogovori, saj bi na tak način preprečili razdrobljenost evropskega digitalnega ekosistema ter omogočili mestom in lokalnim okoljem, da se skupaj bolj učinkovito in lažje soočijo z izzivi ter postanejo bolj trajnostna, bolj odporna in bolj prijazna okolja za življenje in delo.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo pomaga pri konkretnih rešitvah (podatkovni prostori, umetna inteligenca, uporaba oblaka in robnega računalništva …) in pri vključevanju v čezmejne in evropske projekte. Med drugim ministrstvo pripravlja javno naročilo za izbiro zunanjega izvajalca za usposabljanja in dvig digitalnih kompetenc zaposlenih in funkcionarjev lokalnih skupnosti ter javno naročilo za vzpostavitev tako imenovanih info točk, s katerimi bomo spodbujali digitalno vključenost in uporabo javnih digitalnih storitev (točke bodo razvrščene po celotni Sloveniji, najmanj na 127 lokacijah).

Svetovanja in asistence se bodo nanašali na uporabo elektronske osebne izkaznice in mobilne aplikacije, na pridobitev in uporabo digitalnih certifikatov, na dostop do informacij o delu državne uprave ter uporabo storitev na portalu eUprava, na spletne nakupe subvencioniranih vozovnic za Integrirani javni potniški promet, vpoglede v lastne podatke, storitve eZdravja in dostop do e-storitev ZZZS, uporabo državnega davčnega portala eDavki, dostop do elektronske zemljiške knjige, uporabo elektronskih vinjet na portalu DARS … in na številne druge ugodnosti, ki jih prebivalkam in prebivalcem prinaša digitalizacija.

Poleg tega bosta letos zaključena še dva projekta za sofinanciranje gradnje širokopasovne infrastrukture na belih lisah (GOŠO 4 in 5), s katerimi bo dostop do interneta dobilo 15.424 gospodinjstev iz 68 občin.