Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev Svetovnega dneva čebel v belgijskem arboretumu Kalmthout

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju je 30. maja 2023 za obeležitev šestega Svetovnega dneva čebel v sodelovanju z Arboretumom Kalmthout in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarsko in prehrano, organiziralo slovenski dan zasaditve medovitega drevesa.

Dogodka, na katerem so poleg veleposlanice v Kraljevini Belgiji Barbare Sušnik sodelovali tudi državna sekretarka Republike Slovenije na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tatjana Buzeti, Mireille Colson, poslanka v provinci Antwerpen, odgovorna za zelene površine in razvoj, ter Lukas Jacobs, župan mesta Kalmthout, se je udeležilo več kot 50 gostov, tako predstavnikov diplomatske skupnosti kot tudi lokalnih oblasti ter Slovencev v Belgiji.  

Veleposlanica Sušnik je v svojem nagovoru izpostavila tesno povezavo med arboretumom in Slovenijo, ki temelji na pomembnem delu Jelene de Belder-Kovačič, belgijske Slovenke, ki je s svojim znanjem in edinstvenim pristopom bistveno prispevala pri ustanovitvi in razvoju arboretuma, pomen čebel ter ostalih opraševalcev za preživetje ter doprinos čebelje diplomacije k ohranitvi biodiverzitete.

V arboretumu stoji tudi slovenski čebelnjak, postavljen med predsedovanjem Republike Slovenije Svetu Evropske Unije v 2021, iz katerega bodo letos prvič pobrali okoli 10 kg slovenskega medu.

Vsi govorniki so nato skupaj posadili medovito drevo Robinia margaretta (družina akacij), izbrano v sodelovanju arboretuma Kalmthout z arboretumom Volčji potok. Sledila je pogostitev in voden ogled arboretuma. Ob posaditvi z nagovori in ob pogostitvi je glasbeno spremljavo slovenske glasbe zagotovil slovenski študent v Belgiji s svojo glasbeno skupino.