Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. junija 2023

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 2.06 je v Knezovi ulici v Ljubljani skozi klimatsko napravo preko odtočne cevi pritekala meteorna voda v stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so odstranili cev.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 12.36 se je na poti na Raduho v občini Luče poškodovala planinka. Posredovali so gorski reševalci GRS Celje in dežurna ekipa GRS z Brnika, ki so poškodovano planinko na kraju oskrbeli ter s policijskim helikopterjem LPE prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.25 si je na Vršiški cesti v Kranjski Gori v gozdu pohodnica poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so jo na kraju oskrbeli in prenesli do reševalcev NMP, ki so jo z reševalnim vozilom prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 8.52 so v Sinji Gorici, občina Vrhnika, v rekli Ljubljanici opazili utopljeno osebo. Gasilci PGD Stara Vrhnika so osebo rešili prepeljali na kopno in jo predali pristojni službi.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 14.35 je na območju naselja Rače, občina Rače-Fram, pod vodstvom policije potekala iskalna akcija, v kateri so sodelovali gasilci PGD Rače, JZ GB Maribor, vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije in Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije za Štajersko in Dolenjsko. Pogrešano osebo so našli preminulo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.43 sta v kraju Arto, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili začetni požar na vozilu, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili baterije, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč policiji, vlečni službi, cestni službi in pomagali reševalcem pri prenosu osebe do helikopterja ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Reševalci NMP Sevnica so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Brežice, eno osebo pa je helikopter slovenske vojske z ekipo HNMP prepeljal v SB Celje.

Izpostava Celje

Ob 19.02 je v naselju Bezovje pri Šentjurju v občini Šentjur osebno vozilo zapeljalo z cestišča in zdrselo po travnati brežini. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in mobilizaciji poškodovanih, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi sta bili prepeljani v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 0.25 je na cesti Lesce–Bled pri krožišču za Šobec, občina Radovljica, osebno vozilo zletelo s ceste. Gasilci GARS Jesenice in PGD Bled so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč reševalcem NMP Radovljica in Bled pri oskrbi in prenosu poškodovanca. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.49 je na avtocesti Vodice–Ljubljana, pri počivališču Povodje v občini Vodice, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP, ki so ga oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana. Ostali potniki v vozilu niso bili poškodovani.

Ob 10.44 so na Ljubljanski cesti na Vrhniki verižno trčila dva osebna in kombinirano vozilo, v katerem se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.20 je v kraju Sotina, občina Rogaševci, osebno vozilo trčilo v leseni most. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Murska Sobota, Sveti Jurij, Rogaševci in Nuskova, so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v bolnišnico.

Ob 7.19 je na regionalni cesti v naselju Stogovci, občina Apače, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in pristalo v obcestnem jarku. Gasilci PGD Gornja Radgona zavarovali kraj dogodka, reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali pri izvleki vozila iz jarka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.23 sta na Vojkovi cesti v Novi Gorici trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili eno ukleščeno osebo, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb. Poškodovane osebe so bile prepeljane v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.15 sta pri odcepu za Gornjo Težko Vodo na cesti Novo mesto—Metlika, občina Novo mesto, trčila motorista. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanega motorista. Ena oseba je bila prepeljana v SB Novo mesto.

Ob 21.55 je na cesti Jama pri Dvoru–Lašče, občina Žužemberk, motorno kolo trčilo v srno. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila. Gasilci pa so tudi nudili pomoč policistom pri osvetljevanju kraja dogodka in delavcem avtovleke pri nalaganju motorja. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli poškodovanega motorista in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Novo mesto.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.02 je na regionalni cesti Drtija–Izlake pri naselju Mlinše v občini Zagorje ob Savi drevo padlo na osebno vozilo. Gasilci PGD Mlinše so zavarovali kraj dogodka, razžagali podrto drevo in ga odstranili s cestišča ter nudili pomoč vlečni službi. Reševalci NMP Zagorje so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.38 se je na Tržaški cesti na Vrhniki na območju industrijskega objekta zaradi pregrevanja stroja kadilo in je bil zaznan vonj po žgoči plastiki. Gasilci PGD Vrhnika so zavarovali območje, počakali do ohladitve stroja in ga nato preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.56 je v Mokraški vasi, občina Idrija, v trgovini zagorela zamrzovalna skrinja. Še pred prihodom gasilcev PGD Idrija na kraj, so zaposleni pogasili požar. Gasilci so pregledali območja požara in skrinjo prenesli na prosto. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 3.29 je v neposredni bližini železniške postaje na Jesenicah gorelo v kabini tovorne lokomotive. Še pred prihodom gasilcev GARS Jesenice je požar pogasil zaposleni. Gasilci so pregledali okolico požara s termovizijsko kamero. Nadaljnje posredovanje ni bilo potrebno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.58 je na Badovinčevi ulici v Laškem pred objektom gorela vrečka za smeti. Gasilci PGD Laško so vrečko ter travnato površino pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 23.08 je v Slovenski ulici v Šentilju v Slovenskih Goricah, občina Šentilj, tik ob avtocesti zagorela deponija odpadnega vejevja. Požar so pogasili gasilci PGD Šentilj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.16 so nad cesto, ki pelje k cerkvi Sv. Hieronima na Nanosu, občina Vipava, opazili dim. Gasilci PGD Podnanos so požar na težko dostopnem terenu na površini okoli 500 kvadratnih metrov omejili in pogasili. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 1.47 je v Prušnikovi ulici v Mariboru gorel 1000 litrski plastični zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so ogenj, ki je zabojnik v celoti uničil, pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.06 so v naselju Begunje na Gorenjskem, občina Radovljica, v potoku Begunjščica pri podjetju Elan opazili oljni madež. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem in GARS Jesenice so v potok namestili vpojna črevesa in pivnike, ter pregledali strugo potoka do izliva v Savo.

Ob 22.25 je bilo na Cesti v Rovte v naselju Slovenski Javornik, občina Jesenice, po vozišču razlito motorno olje v dolžini 20 metrov. Gasilci GARS Jesenice so madež posuli z absorbentom in očistili vozišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.47 so opazili onesnaženje reke Kanomljice v Spodnji Idriji, občina Idrija. Gasilci PGD Idrija so v vodotok namestili pivnike in preprečili nadaljnje širjenje. O onesnaženju sta bila obveščena Inšpektorat za okolje in VGP Drava. Na kraju je bila tudi policija.

Ob 19.28 so na cesti Col–Črni vrh, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina so očistili vozišče razlitih tekočin.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 17.39 je v Migojnicah občina Žalec občan v kletnih prostorih stanovanjskega objekta našel tromblonsko bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta odstranila nevarno najdbo in jo do uničenja varno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.54 se je v naselju Hrenova v občini Vojnik na dvorišču pred stanovanjsko hišo zamašila kanalizacijska cev. Gasilci PGD Nova Cerkev so odmašili cev in sprali dvorišče.

Ob 19.02 so v ulici Novo naselje v Gornjem Gradu gasilci PGD Gornji Grad ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Gasilci so oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Kranj

Ob 23.06 so se na Cesti Jaka Platiše v Kranju v nakupovalnem centru pregrevale tekoče stopnice. Gasilci GARS Kranj so stopnice pregledali s termovizijsko kamero in jih preventivno izklopili iz obratovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.12 se je na Streliški cesti v Ljubljani podrlo drevo na električni vodnik. Gasilci GB Ljubljana so drevo razžagali. Za zavarovanje kraja dogodka in popravilo energetskega vodnika so poskrbele pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 19.07 je v Goriški ulici v Mariboru iz stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske zgradbe iztekala voda. Gasilci GB Maribor so zaprli glavni ventil ter nato ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil na kotličku.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.24 so v naselju Lutverci, občina Apače, gasilci PGD Gornja Radgona nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.47 je v naselju Spodnji Razbor, občina Slovenj Gradec, zaradi poškodovane vodovodne cevi voda zalila prostore gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Podgorje so iz kletnih prostorov prečrpali okoli sto kubičnih metrov vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/