Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan: Kri rešuje življenja

Danes je v Športnorekreacijskem centru Veržej potekalo že 31. tradicionalno srečanje krvodajalcev Slovenije, ki so ga kot vsako leto organizirali in izvedli prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa v Veržeju. Ob srečanju je bila v počastitev 70. letnice prostovoljnega organiziranega krvodajalstva v Sloveniji izvedena tudi terenska krvodajalska akcija, s katero gostitelji želijo zbrati kar 70 enot krvi.
Minister za zdravje z delegacijo pred Osnovno šolo Veržej, kjer je potekala terenska krvodajalska akcija
1 / 3

Srečanja se je udeležil tudi minister za zdravje, Danijel Bešič Loredan, ki je skupaj z državnim sekretarjem Tadejem Ostrcem daroval kri. V nagovoru je poudaril: »Slovenci smo na svojo krvodajalsko tradicijo resnično lahko ponosni. Kljub temu, da se  je v času epidemije število krvodajalskih akcij in s tem tudi krvodajalcev močno zmanjšalo, se zdaj število krvodajalcev ponovno povečuje. Na Ministrstvu si bomo tudi naprej prizadevali, da bi se visoka zavest, kako pomembno je ohranjati zdravje in reševati življenja soljudi s pomočjo krvodajalcev, še naprej krepila v vseh segmentih družbe, začenši z ozaveščanjem otrok. Pri tem bi posebej poudaril tudi pomen razumevanja delodajalcev za zaposlene, ki darujejo kri. Kri rešuje življena!«

Značilnost slovenskega krvodajalstva so terenske krvodajalske akcije, ki jih je letno več kot 380. Odvijajo se v športnih dvoranah, gasilskih domovih, kulturnih centrih, v prostorih občin, osnovnih šol in povsod tam, kjer je najbližje prebivalcem.  Krvodajalske akcije se odvijajo vsak dan (v povprečju 33 na mesec), dnevno se jih udeležuje več kot 350 krvodajalcev, ki kri darujejo tudi na 11 stacionarnih transfuzijskih postajah po vsej Sloveniji.

V Sloveniji imamo 55.000 krvodajalcev, ki izvedejo 95.000 prihodov na krvodajalske akcije letno. Po zmanjšanju števila krvodajalskih akcij in krvodajalcev v času epidemije se delež novih krvodajalcev ponovno zvišuje. Lansko leto je prvič darovalo kri 6.462 oseb, pred epidemijo je bilo novih krvodajalcev  8.700 in tej številki se zopet želimo približati. Letos se število že povečuje, saj je prirast novih krvodajalcev v prvih 4 mesecih kar 10 %.  Ministrstvo za zdravje je zavedajoč se pomembnosti krvodajalstva tudi zvišalo vrednost letne pogodbe z Rdečim križem za 15 %.  

Namenska sredstva ministrstva omogočajo:

  • srečanja krvodajalcev (kot je današnje 31.-to) in izvajanje drugih aktivnosti, ki pripomorejo k pridobivanju novih krvodajalcev, ohranjanju in širjenju mreže prostovoljcev ter vzdrževanju in ohranjanju stabilnosti krvodajalstva na lokalnem in državnem nivoju, vključno z vzdrževanjem in nadgradnjo informacijske podpore;
  • izvedbo posvetov za organizatorje krvodajalstva in izvajanje promocijskih aktivnosti za širjenje in vedenje znanj o krvodajalstvu, preskrbe s krvjo ter programa darovanja organov po smrti;
  • promocijo in množično obveščanje o tem, kje in kdaj lahko krvodajalci  darujejo kri;
  • skupinsko ali posamično pridobivanje krvodajalcev ter vpisovanje opredelitve za darovanje organov po smrti;
  • zagotavljanje prostorskih pogojev za odvzem krvi in drugih ustreznih pogojev za odvzem krvi izven zdravstvenega zavoda.

Na Ministrstvu proučujemo tudi morebitne ugodnosti, ki bi bi jih bili lahko deležni krvodajalci, saj je darovanje krvi v Sloveniji neplačljivo. Ob tej priložnosti se posebej zahvaljujemo vsakemu darovalcu krvi posebej, saj s tem omogoča delovanje zdravstvenih ustanov (zdravljenja hematoloških in onkoloških bolnikov, operacije, transplantacijski programi, nujna in neodložljiva zdravljenja, ki potrebujejo kri).  Mnogi  pacienti potrebujejo kri več kot petih oz. celo do desetih krvodajalcev, npr. pri transplantacijah organov, večjih operacijah, zapletih pri porodih in oskrbi ponesrečencev.