Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. junija 2023.

Potresi

Ob 5.08 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Litije, 26 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vač in Litije.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.32 se je v plezalni steni Gradiška ture, občina Vipava, pri padcu poškodoval plezalec. Reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana so na kraju poškodovanemu nudili prvo pomoč, vendar je plezalec podlegel poškodbam. Posredoval je tudi helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Ajdovščina in Policija.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Postojna

Ob 10.39 se je med Skadanščino in Slavnikom, občina Hrpelje – Kozina, na makadamski poti pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi ponesrečenca na kraju in nato so ga z gasilskim terenskim vozilom prepeljali v dolino do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 21.10 se je v vasi Stolnik v občini Kamnik pri padcu poškodoval motorist. Gasilci PGD Kamnik so nudili pomoč reševalcem NMP in policiji pri usmerjanju prometa in ogledu kraja dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.21 sta v bližini naselja Višnje, občina Ajdovščina, trčila kolo in osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica in usmerjali promet.

Ob 16.18 sta na cesti Borjana–Robidišče, občina Kobarid, trčili osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Kobarid in Breginj so zavarovali kraj dogodka in očistili vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.50 je na Grajski cesti v naselju Otočec, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo v reko Krko. Osebo so iz vozila rešili občani pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto, ki so nato s tehničnim posegom potegnili vozilo na brežino. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano osebo prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.51 je v Reški ulici v Ljubljani v stanovanju v eni od sob zagorela vzmetnica in blazina, zaradi česar se je močno kadilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so vzmetnico in blazino iznesli na prosto in tam dokončno pogasili, opravili meritev prisotnosti ogljikovega monoksida ter prezračili prostor.

Izpostava Maribor

Ob 17.54 sta v Ulici Milke Volk v naselju Radizel, občini Hoče – Slivnica, v kopalnici stanovanjskega objekta gorela pralni in sušilni stroj. Gasilci PGD Hoče, Bohova, Hotinja vas in JZ GB Maribor so požar dokončno pogasili in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.42 je na Vojkovi cesti v Novi Gorici gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 7.31 je v Vrunčevi ulici v Celju gorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.51 je v gozdu pri naselju Plešivica v občini Brezovica, zaradi udara strele, gorelo drevo. Goreče drevo so pogasili gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica.

Izpostava Maribor

Ob 13.11 so v naselju Bresternica, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica pogasili in dodatno z vodo zalili zapuščena kurišča.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.01 se je v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, kadilo iz komunalnega zabojnika za zeleni odpad. Gasilci PGD Šempeter so vsebino zabojnika preventivno namočili.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 19.24 so na Tržaški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nevtralizirali madež goriva v dolžini okoli 100 metrov, ki je iztekal iz vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.06 so na Cesti I. slovenskega tabora v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer na parkirišču zdravstvenega doma z vpojnim sredstvom nevtralizirali oljni madež v velikosti okoli 30 kvadratnih metrov.

Ob 11.19 so v Žitni ulici v Odrancih gasilci PGD Odranci nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 30 metrov.

Izpostava Postojna

Ob 10.40 se je v naselju Rakov Škocjan, občina Cerknica, reka Rak močno penila med velikim in malim naravnim mostom. Gasilci PGD Cerknica in IGE Kovinoplastika Lož so pregledali vodotok, našli lokacijo penjenja, nudili pomoč pri vzorčenju dežurni službi VGP Drava in Ekološkemu laboratoriju z mobilno enoto.

Ob 13.57 je med Bloško polico in Ložem, občina Loška dolina, zaradi okvare delovnega stroja iztekala tekočina. Gasilci IGE Kovinoplastika Lož so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine po vozišču in odstranili vozilo z vozišča.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.57 je v naselju Gabrsko v Trbovljah iz tovornega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in dežurni delavci CGP Kisovec so z vpojnim sredstvom nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 100 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 10.34 je na Rožni cesti v Polzeli krajan med gradbenimi deli naletel na eksplozivni naboj. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila najden 100 gramski eksplozivni naboj.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 0.37 so v Pucovi ulici v Celju gasilci PGE Celje v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 21.48 so v okvarjenem dvigalu hotela na Bernardinu v občini Piran ostale ujete osebe. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom rešili devet oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.14 so v Smoletovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s pomočjo lestve skozi balkon vstopili v stanovanje v drugem nadstropju večstanovanjske stavbe, od znotraj odklenili vhodna vrata stanovanja in negovalki omogočili dostop do občanke, ki je padla in se ni mogla sama pobrati. Reševalci NMP Ljubljana so gospo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 21.53 sta v Rakuševi ulici v Ljubljani v dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta otroka. Gasilci GB Ljubljana so rešili otroka ter ju predali staršem.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.07 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili dve osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/