Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. junija 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.25 je v bližini Doma na Zelenici, občina Tržič, mladoletni osebi na glavo padla veja. Gorski reševalci GRS Tržič so jo na kraju oskrbeli ter prepeljali v ZD Tržič.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 8.53 so gasilci PGD Majšperk Breg posredovali v naselju Majšperk Breg v občini Majšperk, kjer so nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalne službe NMP, ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.05 sta bila v kraju Pečica, občina Šmarje pri Jelšah, na regionalni cesti v dolžini okoli enega kilometra razlita nafta in motorno olje. Gasilci PGD Steklarna so nevtralizirali razlite tekočine in očistili cestišče.

Ob 19.50 se je se je v naselju Laze pri Dramljah, občina Šentjur, osebno vozilo prevrnilo na bok v obcestni jarek. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 17.29 se je na hitri cesti pri izvozu za Izolo osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Voznica vozila je sama prišla iz vozila, reševalci NMP pa so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.43 je na cesti Litija–Zagorje pri odcepu za Polšnik, občina Litija, padel motorist. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odstranili motor s cestišča ter nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP.

Ob 15.29 je v Trpinčevi ulici v Ljubljani osebno vozilo na dvorišču podjetja trčilo v ladijski kontejner. Gasilci GB Ljubljana so lažje poškodovano osebo rešili iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 21.39 se je na cesti Ribnica–Kočevje v občini Kočevje osebno vozilo prevračalo in obstalo izven ceste na kolesih. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili cestišče in pomagali reševalcem NMP. Poškodovani osebi sta bili prepeljani na nadaljnje zdravljenje, ena v UKC Ljubljana, druga pa v ZD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 20.58 sta v Jelenčah v občini Pesnica trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pesnica so zavarovali in razsvetlili kraj, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.04 so na cesti v kraju Mele, občina Gornja Radgona, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, očistili iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.09 sta na cesti v Godoviču pri bencinski črpalki, občina Idrija, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Idrija, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Tri lažje poškodovane osebe so reševalci odpeljali v SB Šempeter in UKC Ljubljana.

Ob 19.55 se je v Solkanu, občina Nova Gorica, pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 11.27 je na AC Postojna–Razdrto, občina Postojna, voznik tovornjaka zaradi počene pnevmatike zapeljal v odbojno ograjo na nasprotno stran avtoceste ter trčil v drugo tovorno vozilo. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč drugim službam. Ena oseba je bila poškodovana.

Ob 15.34 je na cesti med Kalom in Neverkami v občini Pivka osebno vozilo zapeljalo z vozišča na bankino in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Postojna in Pivka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Lažje poškodovano osebo so reševalci NMP Postojna prepeljali v SB Izola.

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 4.03 je v naselju Potok, Sveti Anton v Kopru gorel jogi v sobi stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev so stanovalci sami pogasili požar in iznesli ožgan jogi. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi -Čežarji so prezračili prostore in nudili pomoč dvema osebama, ki sta se v požaru poškodovali. Reševalci NMP so ju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Maribor

Ob 20.11 se je v večstanovanjski stavbi v Kardeljevi ulici v Mariboru zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so pregledali stanovanje in prezračili stavbo. Do požara ni prišlo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.59 je v Bodislavcih, občina Ljutomer, gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev PGD Mala Nedelja in Ljutomer, je vozilo pogorelo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.48 so na Vodnikovi cesti v Velenje gasilci PGE Velenje pogasili manjši požar cvetličnega korita.

Izpostava Maribor

Ob 20.05 je v Hudourniški ulici v Radizelu, občina Hoče – Slivnica, zagorelo seno. Gasilci PGD Hotinja vas in JZ GB Maribor so pogasili požar na površini 150 kvadratnih metrov, seno pa prekopali in dodatno zalili z vodo.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 21.13 je v ulici Staneta Severja v Ljubljani iz vozila zaradi tehnične napake iztekalo dizelsko gorivo. Gasilci GB Ljubljana so nevtralizirali madež na površini dveh kvadratnih metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.48 se je na območju naselja Banjšice, občina Nova Gorica, med označevanjem dreves za posek našel NUS. Pripadnika Državne enote za NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno uskladiščila topovsko granato kalibra 65 milimetrov, mase štirih kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 11.11 je v naselju Grgar, občina Nova Gorica, občan pri delu na polju naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta odstranila in na varno uskladiščila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase sedmih kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.36 so v naselju Bilje, občina Miren – Kostanjevica, domači na njivi za hišo naleteli na topovski granati, kalibra 80 milimetrov, tri topovske granate kalibra 75 milimetrov, topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov in topovski vžigalnik kalibra 149 milimetrov v skupni masi 38,08 kilogramov, avstrijskega in italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 15.34 so na hribu Goljak pri Jelšanah v občini Ilirska Bistrica pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Gorenjske in Ljubljanske regije na kraju najdbe uničili ročno bombo in 8 kosov pehotnih nabojev kalibra 7,9 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.06 so v naselju Poljane nad Škofja Loko, občina Gorenja vas-Poljane, gasilci PGD Poljane odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.05 so na Pokopališki ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odklenili vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP vstop v stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 8.13 so na Valvasorjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor zaprli glavni vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode v tretjem nadstropju stanovanjskega bloka.

Ob 9.34 je na Trgu svobode v Slovenski Bistrici iztekala voda. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zaprli ventil in z vodnim sesalcem posesali približno 500 litrov vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.18 so v ulici Pod Gradom v Dravogradu gasilci PGD Dravograd odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem ZRCK dostop do onemogle osebe.

Ob 14.44 je posadka helikopterja SV z zdravniško ekipo HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz letališča Slovenj Gradec v UKC Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Golavabuka.

Mednarodno sodelovanje in pomoč

Zaradi obilnih padavin v začetku maja in v obdobju od 15. do 19. maja 2023 so Italijo prizadele obilne poplave in številni zemeljski plazovi. Poplave so najbolj prizadele regijo Emilija-Romanja in sicer province Bologna, Forli-Cesena in Ravena. Več kot 20 rek je prestopilo bregove, zabeleženih je bilo več kot 300 plazov. Po podatkih z dne 24.5.2023 je v poplavah umrlo 15 ljudi, 23.000 ljudi je še vedno brez strehe nad glavo, več kot 500 cest je nedostopnih. Na območju poplav je bilo v tem času izvedenih preko 8.000 intervencij, od tega skoraj polovica na območju Ravene. Na terenu so delovale enote italijanske civilne zaščite za prečrpavanje vode, skupaj z gasilskimi enotami.

20.5.2023 je Republika Italija zaprosila za mednarodno pomoč in sicer za 4 module z visokozmogljivimi črpalkami s kapaciteto vsaj 600 l/s.

21.5.2023 je Slovenija preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite ponudila modul za hitro prečrpavanje vode z visokozmogljivimi črpalkami  s skupno kapaciteto črpanja 900 m3/h in napotila 22.5.2023 v Italijo Enoto za hitre intervencije v sestavi Enote za hitro prečrpavanje vode (HCP), ter EHI vodstvena in logistična komponenta z 62 pripadniki in 16 vozili. Pripadniki HCP so v času delovanja prečrpali okoli 370.000 m3 vode. Operativne aktivnosti se bodo zaključile predvidoma 2.6.2023.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/