Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev strategije Digitalna Slovenija 2030 na konferenci Novi izzivi 2023

Državni sekretar na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Miroslav Kranjc je zbranim na konferenci Novi izzivi 2023, največji konferenci o digitalizaciji storitev plačevanja v slovenskem prostoru, predstavil področja strategije Digitalna Slovenija 2030.
dr. Miroslav Kranjc nagovarja navzoče

dr. Miroslav Kranjc

»Digitalizacija je res neizogibni proces, vendar ni sama sebi namen. Njen glavni cilj je dvig kvalitete življenja ljudi. Pri tem so sodobne tehnologije naša orodja in naši pomočniki,« s temi besedami je državni sekretar dr. Kranjc otvoril letošnjo konferenco Novi izzivi 2023 na Brdu pri Kranju. Gre za konferenco, ki že šesto leto zapored združuje predstavnike bank, zavarovalnic, izvajalce plačilnih transakcij, trgovce, gostince in druge deležnike v finančni industriji ter v storitvenih dejavnostih nasploh, ki obravnavajo aktualne vsebine s področja digitalizacije.

»Vsi želimo, da bi se čim več ljudi dobro znašlo v digitalnem svetu, da bi se tam počutili varno in da bi bila uporaba digitalnih rešitev zanje prijazna in koristna izkušnja. Za to potrebujemo funkcionalno in zmogljivo infrastrukturo. Da bi Slovenija obdržala ugoden trend razvoja, potrebujemo tudi zeleno in konkurenčno gospodarstvo, inovativne strokovnjake ter podjetja, ki pri svojih dejavnostih uvajajo najsodobnejše tehnologije. In ne nazadnje želimo, da bi bila Slovenija aktivna in zanesljiva partnerica na evropski in svetovni ravni pri iskanju odgovorov na najzahtevnejša vprašanja sedanjosti,« je trenutno stanje v državi orisal državni sekretar in poudaril, da so vse to tudi prioritete Ministrstva za digitalno preobrazbo in da je pot do uspešne digitalizacije države podrobno opisana v strategiji Digitalna Slovenija 2030, ki je bila sprejeta letos marca. »Naši cilji so ambiciozni, vendar uresničljivi,« je še dodal dr. Kranjc. Strategijo digitalizacije države namreč sestavlja pet področij: gradnja infrastrukture za dostop do gigabitnega omrežja za vse državljane, dvig digitalnih kompetenc, pot v pametno družbo 5.0, digitalizacija gospodarstva in kibernetska varnost.

»Ker je krovni cilj strategije Digitalna Slovenija 2030 spodbujanje digitalne preobrazbe v vseh segmentih, od družbe do države, lokalnih skupnosti in gospodarstva, taka preobrazba vključuje tudi širše družbene spremembe in zadeva praktično vse nas. Zato do pozitivnih rešitev pri iskanju odgovorov na nove izzive lahko pridemo samo skupaj in s sodelovanjem,« je izpostavil državni sekretar dr. Kranjc in dodal, da so konference, kot je ta izjemna priložnost za sooblikovanje takih skupnih ciljev, vrednot in rešitev, da bosta jutri Slovenija in Evropa takšni, kot bi si želeli.