Skoči do osrednje vsebine

Dr. Kluge izrazil iskreno spoštovanje do dela Onkološkega inštituta

V okviru tridnevnega uradnega obiska direktorja Urada Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropsko regijo dr. Hansa Klugeja, je danes potekal obisk Onkološkega inštituta Ljubljana (OI).
Dr. Kluge, državna sekretarka Azra Herceg in delegacija pred Onkološkim Inštitutom
1 / 2

Obiska so se poleg regijskega direktorja SZO udeležili še dr. Aige Rurane, predstavnica in vodja pisarne SZO v Sloveniji, Uldis Mitenbergs, vodja skupine za podporo državam in državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Azra Herceg.

Na obisku so predstavniki OI predstavili izzive na področju obvladovanja bremena raka v Sloveniji med pandemijo covid-19 in po njej, opisali delovanje Oddelka akutne paliativne oskrbe OI, edinega mednarodno akreditiranega centra za paliativno oskrbo v Sloveniji, osebno izkušnjo soočanja z rakom in obravnavo na inštitutu pa je podala bolnica Klara Čampa.

Dr. Kluge je izrazil iskreno spoštovanje do dela OI ter naznanil širitev sodelovanja Slovenije s SZO, saj Slovenija z regijo in svetom lahko deli veliko znanja ter izkušenj. Dejal je, da ga obisk OI, ki ima izjemno bogato zgodovino celovitega in multidisciplinarnega pristopa k preprečevanju in obvladovanju raka izjemno veseli, še posebej v luči post-covidnega obdobja. »Situacija v regiji in po svetu je na tem področju zaskrbljujoča, saj podatki kažejo, da smo med epidemijo odkrivali manj rakov, kar pa pomeni, da se bomo v prihodnje najverjetneje soočali z bolniki v bolj napredovalih fazah raka. Zato je izrednega pomena, da pospešimo aktivnosti na področju presejanja in zgodnjega odkrivanja raka ter celovitega preprečevanja in obvladovanja raka. To moramo storiti skupaj.«

Obisk se je zaključil z zavezo k skupnim prizadevanjem za odpravljanje raka materničnega vratu, posebna pozornost pa bo namenjena boju proti raku dojk, raku debelega črevesa in danke ter otroškim rakom.