Skoči do osrednje vsebine

Delavnice za otroke in mladostnike o trgovini z ljudmi

Tudi v letu 2023 po vsej Sloveniji izvajamo preventivne delavnice za otroke in mladostnike, s katerimi želimo čim širši krog javnosti ozaveščati o trgovini z ljudmi.

Otrokom in mladostnikom v osnovnih in srednjih šolah po vsej Sloveniji želimo predati znanje o različnih oblikah, motivih, pasteh, mitih in predsodkih glede trgovine z ljudmi. Ob tem pa jih tudi opozarjamo na izredno pomembno okoliščino – to je, da ne postanejo uporabniki storitev trgovine z ljudmi. Mladostniki so temu pojavu še posebej izpostavljeni, tako kot potencialne žrtve kot tudi uporabniki. Veliko časa namreč preživijo na spletu, ki ga storilci vse bolj pogosto uporabljajo za novačenje in izkoriščanje žrtev.

Vsebina delavnic in odziv otrok

Delavnice trajajo eno šolsko uro, ciljna skupina pa so učenci 9. razredov osnovnih šol in dijaki 2. letnikov srednjih šol.

Mladostnike najbolj zanimajo resnične zgodbe o primerih trgovine z ljudmi, ki so se zgodili v Sloveniji. Pri tem jih seznanimo tudi z oblikami pomoči žrtvam trgovanja in s kontakti organizacij, ki nudijo ustrezno pomoč.

Delavnice v šolskem letu 2022/2023 potekajo v osnovnih šolah osrednjeslovenske, gorenjske, goriške in zasavske regije ter v srednjih šolah podravske, pomurske, koroške in savinjske regije. Izvedli smo 265 delavnic za več kot 4800 učencev in dijakov ter 300 šolskih delavcev.

Kar 99 odstotkov učencev in dijakov je delavnico ocenilo kot zanimivo oziroma zelo zanimivo, 96 odstotkov pa jih je z njo pridobilo nove informacije o trgovini z ljudmi. 75 odstotkov jih meni, da bi znali pojav tudi prepoznati.

Kako lahko šole sodelujejo

Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve bomo za izvedbo delavnic kontaktirali posamezne osnovne in srednje šole po vnaprej določenem načrtu, razdeljenem po regijah. Na brezplačno delavnico pa se lahko prijavite tudi sami, tako da pošljete sporočilo z vašimi kontaktnimi podatki na elektronski naslov spbtl.mnz@gov.si in se dogovorite za termin izvedbe delavnice. Če imate dodatna vprašanja lahko pokličite na telefonsko številko 01 428 41 86.

Ozadje

Medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi je v svojem akcijskem načrtu kot eno od temeljnih nalog v sklopu preventivnih dejavnosti predvidela tudi sistematično ozaveščanje otrok in mladostnikov v osnovnih in srednjih šolah o tem pojavu.

V Ministrstvu za notranje zadeve smo zato v letu 2021 uvedli sistematično in dolgoročno izvajanje preventivnih delavnic. Te potekajo na podlagi triletnega izvedbenega načrta, ki je razdeljen po regijah in vključuje vse osnovne in srednje šole v Sloveniji. Delavnice izvajajo uslužbenci Službe za preprečevanje in boj proti trgovini z ljudmi, ki so tudi sicer vpeti v ključne aktivnosti na tem področju na državni in mednarodni ravni.

Na spletni strani lahko preberete več o trgovini z ljudmi.