Skoči do osrednje vsebine

Sredi domovine: dr. Helga Mračnikar

Na uradu se je danes odvil majski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Tokrat nas je po sledovih svojega ustvarjanja popeljala koroška Slovenka in avtorica knjige Mamin glas dr. Helga Mračnikar. Udeležence je spustila v intimo odnosa z mamo, delila nekaj njenih misli in bolečih spominov, orisala občutja koroškega Slovenca zunaj matice, pa tudi v Ljubljani, se dotaknila lepe narečne besede.
mag. Hanzi Filipič, dr. Helga Mračnikar, Vesna Humar sedijo za mizico, za njimi pano Urada in na desni slovenska in evropska zastava.

mag. Hanzi Filipič, dr. Helga Mračnikar, Vesna Humar | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za SLovence v zamejstvu in po svetu

O založništvu slovenskih knjig v zamejstvu je strnil nekaj misli urednik knjige mag. Hanzi Filipič iz Mohorjeve družbe v Celovcu.

Pogovor z avtorico knjige in z njenim urednikom je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

Dr. Helga Mračnikar, rojena 1953 v Celovcu (Avstrija) je prevajalka, slavistka, urednica in dolgoletna poslovodkinja nekdanje Drave – knjigarne in tiskarne ter založbe. Otroštvo je preživela v kraju Hodiše oziroma Plešerka, nadalje jo je pot vodila v Celovec, kjer je obiskovala Slovensko gimnazijo. V 70. letih je študirala v Salzburgu, nato se preseli v Ljubljano, kjer je v zgodnjih 80. letih tri leta živela s hčerko Andrino, preden se je vrnila na Koroško. S svojim možem, znanim psihoterapevtom Klausom Ottomeyerjem danes živi v Plešerki. Oktobra 2022 je Helga Mračnikar pri celovški Mohorjevi družbi izdala knjigo Mamin glas. V njej odkriva življenjsko zgodbo njene mame Elizabete Sitter, Odrijeve Lizi z Male Gore v Bilčovsu oziroma Kocijanke iz Plešerke.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Že sedaj vabimo na junijski večer Sredi domovine, in sicer 21. junija 2023, na katerem nas bo v svoj ustvarjalni svet spustil avtor knjige Ljubljana skoz’ moja očala = Ljubljana skaus aukole moje in letošnji prejemnik nagrade vstajenje Dušan Mukič iz Porabja.