Skoči do osrednje vsebine

Od 1. julija kontrola cen kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov

S ciljem spremljanja cenovnih dogajanj v prehranski verigi je bila danes izdana Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov. Z ukrepom želi Vlada RS spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju.

Odredba bo objavljena v Uradnem listu RS predvidoma še danes, veljati pa bo začela 1. julija 2023 za obdobje šest mesecev.

Odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov je bila pripravljena na podlagi Zakona o kontroli cen v sodelovanju s pristojnim ministrstvom za prehrano, to je Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z odredbo želi vlada spremljati gibanje cen hrane in pridobiti podatke o stanju v verigah preskrbe s hrano. Odredba določa obveznost zavezancev za mesečno pošiljanje podatkov o odkupnih oziroma prodajnih ponderiranih cenah na enoto, o odkupljeni oziroma prodani količini in o poreklu kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov.

Predstavniki vlade bodo v intenzivnem dialogu s ključnimi deležniki prehranske panoge iskali učinkovite načine za obvladovanje cen v prehranski verigi.

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotnih verigah preskrbe s hrano. In sicer:

  • mikro podjetja z od 500.000 evrov do 2.000.000 evrov letnega prometa,
  • mala podjetja z nad 2.000.000 evrov do 10.000.000 evrov letnega prometa,
  • srednja podjetja z nad 10.000.000 evrov do 50.000.000 evrov letnega prometa in
  • velika podjetja z nad 50.000.000 evrov letnega prometa.

V skladu z odredbo se bodo zbirale cene in količine ter poreklo v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave.

Zavezanci bodo podatke poročali v informacijski sistem ministrstva, ki ga bo vzpostavila Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Odredba bo objavljena v Uradnem listu RS s podrobnimi navodili in obrazci za poročanje v prilogah odredbe.

Od kmetijskih pridelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenici, govejem mesu za kakovostni tržni razred A-R2, svinjskem mesu za kakovostni razred S, piščančjem mesu za prsni file in bedra perutnine vrste Gallus domesticus, nepredelanem svežem mleku, jajcih hlevske reje kategorije M in L in svežih jabolkih. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah na tono, na 100 kg oziroma 100 kosov.

Od živilskih proizvodov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenični moki brez polnozrnate moke, belem, polbelem in črnem kruhu, govejem mesu s kostjo in brez kosti, piščančjem mesu s kostjo in brez kosti, svinjskem mesu s kostjo in brez kosti, posušenem, soljenem oziroma dimljenem mesu, svežem polnomastnem mleku, svežem posnetem mleku, jogurtu brez dodatkov, poltrdem siru, predpakiranih jajcih hlevske reje kategorije M in L , jabolkih, bananah, limonah, listnati solati, krompirju, čebuli in korenju. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah v kilogramih oziroma litrih.