Skoči do osrednje vsebine

Na uvodnem srečanju projekta Kras Carso II minister Arčon poudaril pomen čezmejnega povezovanja

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Botaničnem vrtu v Sežani udeležil uvodnega srečanja projekta Kras Carso II - Skupno upravljanje in trajnostni razvoj območja Matičnega Krasa. Na dogodku sta bili tudi državna sekretarka na Uradu Vesna Humar in državna sekretarka na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič.
Minister za mikrofonom, med govorom.

Minister Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Minister Arčon je pozdravil pripravo današnjega dogodka in pričetek projekta, ki povezuje in združuje obmejni prostor. Pri tem je izpostavil, da je nedvomno pomembno tudi vključevanje slovenske manjšine v Italiji, tako se namreč še bolj prepleta skupni slovenski narodni prostor.  Ponudil je tudi svojo pomoč in izkušnje, ki jih je pridobil v času ustanavljanja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO. Poudaril je prednosti vzpostavitve EZTS Kras Carso, skupnega organa upravljanja območja matičnega Krasa oziroma Geoparka Krasa, obenem pa tudi opozoril na nekatere vidike, na katere morajo biti še posebej pozorni. »Mislim, da delate res pomembne projekte, za razvoj vašega območja,« je še dodal minister in nagovor zaključil z besedami podpore: »sem z vami in vas podpiram.«

Kras - Carso II je eden treh strateških projektov v okviru Programa Interreg VI-A Italija - Slovenija 2021-2027. Cilj projekta je ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) “Kras Carso”, ki bo upoštevalo smernice lokalnih organov in skupnosti ter pripomoglo k razvoju trajnostnega čezmejnega turizma na Matičnem Krasu. Projekt namerava pospešiti trajnostni razvoj na čezmejnem območju Matičnega Krasa, v okviru okolju prijaznega turizma. S tem nadgrajuje rezultate prejšnjih projektov Interreg. Vodilni partner projekta je Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov, v partnerskem sodelovanju z 12 partnerji (6 slovenskih, 5 italijanskih) ter s 13 pridruženimi partnerji.