Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. maja 2023

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 21.45 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,8 v bližini Črnomlja, 75 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Črnomlja, Kanižarice, Jerneje vasi in Dragovanje vasi. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.24 je na planinski poti pod Stolom v bližini Tinčkove koče, občina Žirovnica, onemogla oseba. Gorski reševalci GRS Radovljica so jo s pomočjo dežurne ekipe HNMP Brnik in helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Ob 17.41 sta se na poti na Prisank v Kranjski Gori zaplezala planinca. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora, Radovljica, helikopter SV in združena ekipa HNMP – GRS Brnik so na kraju oskrbeli onemogla in nepoškodovana planinca ter ju nato prepeljali na Vršič.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.15 je na ulici Sotelsko v Krškem avto trčil v otroka. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč  reševalcem NMP. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor je poškodovanega otroka prepeljal v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 15.10 sta na cesti Jeprca–Gorenja vas-Reteče, naselje Gorenja vas-Reteče, občina Škofja Loka, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja na vozilih. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.05 je na cesti v Ivančni Gorici padel motorist. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.09 je na cesti Plave–Solkan, občina Nova Gorica padel motorist. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.31 sta na avtocesti med priključkoma Trebnje-zahod in Bič v bližini pokritega vkopa Medvedjek, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in pregledali vozili. Na kraju je bil prisoten dežurni delavec DARS. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.02 sta na Trdinovi ulici v Novem mestu trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 13.04 sta v naselju Materija v občini Hrpelje-Kozina trčili osebni vozili. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nevtralizirali izlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Sežana ter odstranili vozilo iz cestišča. Reševalci NMP Sežana so lažje poškodovani osebi oskrbeli na kraju.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ptuj

Ob 21.23 je na železniški progi Pragersko-Kidričevo, občina Kidričevo, vlak trčil v osebo. Gasilci PGD Ptuj in Talum Kidričevo so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji. Oseba je zaradi hudih poškodb preminula na kraju nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.01 je v naselju Češnjica pri Kropi, občina Radovljica, zagorel poslovno–stanovanjski objekt, ki je imel na strehi nameščeno sončno elektrarno. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice, PGD Podnart, Radovljica, Ljubno, Kropa, Brezje na Gorenjskem, Lancovo, Mošnje, Srednja Dobrava, Kamna Gorica in Bled. O dogodku je bil obveščen dežurni inšpektor IRSVNDN.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.15 je v naselju Bistričica, občina Kamnik, gorel kozolec. Požar so pogasili gasilci PGD Kamniška Bistrica in Kamnik.

Izpostava Maribor

Ob 8.40 je v Selnici ob Muri, občina Šentilj, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ceršak in Šentilj v Slovenskih goricah so požar pogasili ter pregledali in prezračili prostore. Eno osebo, ki se je v požaru poškodovala, so reševalci NMP prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor.

Ob 12.25 je v naselju Zgornji Duplek, občina Duplek, gorelo v garaži stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane, Korena in Dogoše so zavarovali kraj dogodka, preprečili širjenje požara na stanovanjski del, ohlajali akumulatorje in pregledali prostore ter okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.55 je v Kolodvorski ulici v Lendavi v podjetju Elektromaterial Lendava, zagorel stroj za izdelavo plastičnih izdelkov. Začetni požar je pogasil varnostnik pred prihodom gasilcev PGD Lendava, ki so nato s termovizijsko kamero pregledali stroj.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.06 je v gozdu na Petričku ob Partizanski cesti v Celju zagorelo vejevje in listje. Manjši požar v so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Kranj

Ob 10.41 je ob naselju Ročevnica, občina Tržič, tlelo v gozdu. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so območje zalili z vodo, ga prekopali in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.30 sta v ulici IOC Zapolje III v Logatcu ob železniški progi gorela trava in grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec.

Izpostava Postojna

Ob 17.42 je ob železniški progi med Gornjimi Ležečami in Divačo, občina Divača, zagorela trava in grmičevje. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Senožeče in Divača so pogasili požar na površini okoli štiristo kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 23.06 je v naselju Turški Vrh, občina Zavrč, gorelo odpadno vejevje. Požar v velikosti okoli pet kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zavrč.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.49 so na Moskovski ulici v Ljubljani ob vhodu v trgovski center gasilci BTC pogasili požar v manjšem smetnjaku.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 6.34 je na Komenskega ulici v Kranju iz traktorja izteklo hidravlično olje. Gasilci GARS Kranj so nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 7.00 so na Stritarjevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj posuli in očistili oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 8.52 so v naselju Breg pri Ribnici na Dolenjskem v starejšem zapuščenem objektu delavci komunalnega podjetja našli ročni bombi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta ročni bombi angleške izdelave, kalibra 60 milimetrov, iz obdobja 2. svetovne vojne uničila na bližnjem, varnem kraju.

Ob 18.04 so v naselju Češnjice pri Moravčah, občina Moravče, pri delu z delovnim strojem delavci v bližini stanovanjske hiše našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta odstranila in na varnem kraju uničila najdeno italijansko ročno bombo, kalibra 65 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.36 so na delovišču na Sedejevi ulici v Novi Gorici, pri strojnem izkopu delavci našli več kosov NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili dve minometni granati kalibra 135 milimetrov, skupne mase 58 milimetrov ter topovsko granato Šrapnel kalibra 149 milimetrov, mase 41,7 milimetrov. Nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne so do uničenja odpeljali v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.10 se je na Vodovodni ulici v Velenju na težko dostopnem terenu pri košnji trave poškodovala oseba. Gasilci PGE Velenje so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 10.15 je na Gradnikovi cesti v Radovljici v stanovanju večstanovanjskega objekta puščala vodovodna cev. Gasilci PGD Radovljica so vodo posesali.

Izpostava Maribor

Ob 7.33 so na Ulici Slave Klavore v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica iz kleti stanovanjske hiše izčrpali okoli 2 kubična metra vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.43 so v Vadarcih, občina Puconci, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 12.40 so na Kocljevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota rešili tri osebe iz okvarjenega dvigala v stanovanjskem bloku.

Ob 16.56 so na Ulici ob Progi v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 19.25 so v naselju Skakovci, občina Cankova, gasilci PGD Skakovci iz kletnih prostorov stanovanjske hiše prečrpali 10 kubičnih metrov podtalnice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.30 so na Tovarniški cesti v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina skupaj z reševalci NMP Ajdovščina prenesli onemoglo osebo iz stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 17.09 so na Cesti Notranjskega odreda v Starem trgu reševalci NMP Cerknica zaprosili za pomoč pri prenosu obolele osebe. Gasilci PGD Stri trg so osebo prenesli iz reševalnega vozila v prostore ZD Stari trg.

Ob 23.03 so na Pivški ulici v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe iz petega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 11.29 so v Ormožu gasilci PGD Ormož zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe v helikopter.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/