Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. maja 2023

Potresi 

Izpostava Novo mesto 

Ob 12.14 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Črnomlja, 80 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Črnomlja, Jerneje vasi in Obrha pri Dragatušu. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). 

Ob 13.48 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Metlike, 70 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občine Semič. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). 

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Celje 

Ob 9.20 so na cesti Laško–Rimske Toplice v naselju Sevce v občini Laško trčila tri osebna vozila. Zaradi trčenja je eno vozilo zapeljalo z vozišča okoli 50 metrov po brežini do reke Savinje. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo in nato poškodovano osebo s pomočjo vrvne tehnike prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Laško so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Celje. 

Ob 15.40 sta na Partizanski cesti v Velenju trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč štirim ponesrečenim osebam do prihoda reševalcev NMP Velenje, odklopili akumulatorje, usmerjali promet in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV. 

Ob 15.52 je na avtocesti v bližini naselja Lopata, občina Celje, osebno vozila trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega voznika. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 13.06 sta na avtocesti Unec–Logatec, občina Logatec, trčili osebni vozili. Dežurni delavci podjetja DARS so vozili odmaknili na počivališče Lom pred prihodom gasilcev PGD Dolnji Logatec in Cerknica, ki so nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja in posuli iztekle motorne tekočine. 

Ob 13.31 sta na Ljubljanski cesti v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja na poškodovanih vozilih. Eno poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Domžale in jo nato prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila tudi policija PP Domžale. 

Ob 18.09 se je na cesti Buč–Šmartno v Tuhinju, občina Kamnik, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kamnik so oskrbeli poškodovano voznico in jo odpeljali v ZD Kamnik.

Izpostava Nova Gorica 

Ob 16.20 sta v Vojkovi ulici v Vipavi trčila kolesarja. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Šempeter pri Gorici. 

Ob 16.41 se je na cesti Borjana–Podbela, občina Kobarid, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kobarid in Breginj so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so ga nato oskrbeli na kraju. Gasilci so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do helikopterja SV, ki ga je skupaj z dežurno ekipo HNMP prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje 

Ob 7.49 so na cesti Trbovlje-Zagorje ob Savi, občina Trbovlje, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Trbovlje in Zagorje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje. Poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Trbovlje in Zagorje ob Savi.

 

Požari v objektih 

Izpostava Brežice 

Ob 12.07 je v naselju Telče, občina Sevnica, gorela električna napeljava v elektro omarici zidanice. Požar so pogasil gasilci PGD Telče. 

Izpostava Celje 

Ob 5.37 je v Valvasorjevi ulici v Celju tlel most čez potok Koprivnica. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so tlenje pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.21 se je na Slovenski cesti v Ljubljani v garažni hiši aktiviral avtomatski javljalnik dima. Gasilci GB Ljubljana so pregledali objekt skupaj z varnostnikom, ki je prijavil zadimljenost enega od nivojev garaže. Gasilci so garažo prezračili in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 2.31 je v Lovski ulici v Mariboru zagorel nadstrešek garaže in nato še dve osebni in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor-Pobrežje in PGD Brezje so požar pogasili ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt in okolico. 

Izpostava Postojna

Ob 4.26 je med Danami pri Sežani in Sežano, občina Sežana, zagorela počitniška hišica. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so pogasili požar in obvarovali dva sosednja objekta.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.04 se je v podjetju MF-CT na Babinski cesti v Ljutomeru kadilo iz baterije viličarja. Gasilci PGD Ljutomer so baterijo odklopili ter jo odstranili. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Brežice 

Ob 22.15 so v naselju Kerinov Grm, občina Krško, goreli odpadki. Požar so pogasili gasilci PGE Krško. 

Izpostava Koper 

Ob 21.24 je na Istrski cesti v Kopru gorelo drevo. Gasilci JZ GB Koper so pogasili goreče drevo in odpadni les na površini okoli 5 kvadratnih metrov. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 22.17 je na Clevelandski ulici v Ljubljani ob garažah gorel karton in plastika. Požar je pogasil občan, gasilci GB Ljubljana in PGD Šmartno ob Savi pa so pregledali okolico in prezračili bližnji stanovanjski objekt, ki je bil zaradi požara zadimljen. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 17.23 je v naselju Ozeljan, občina Nova Gorica, zagorela suha trava na njivi. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.26 je v Lapajnetovi ulici v Idriji zagorela vsebina v košu za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Idrija.

Izpostava Trbovlje

Ob 2.38 so na ekološkem otoku v Koloniji 1. maja v Trbovljah goreli trije zabojniki za komunalne odpadke, ogenj pa se je razširil še na parkirano osebno vozilo. Požar, ki je uničil zabojnike in vozilo, so pogasili gasilci PGD Trbovlje-mesto. 

Ob 10.48 je na Partizanski cesti v naselju Dol pri Hrastniku, občina Hrastnik, gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar, ki je delno poškodoval tudi fasado stanovanjske hiše, so pogasili gasilci PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku.

 

Sproščanja nevarnih plinov 

Izpostava Postojna

Ob 9.02 je na Rodiški cesti v naselju Kozina, občina Hrpelje – Kozina, občan pri pospravljanju kleti v večstanovanjskem objektu našel embalažo z neznano nevarno snovjo ostrega vonja. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nevarno snov odstranili, jo primerno embalirali, izmerili prisotnost nevarnih plinov v prostoru in jih prezračili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 18.20 je na avtocesti od Grosuplja proti Višnji Gori, občina Grosuplje, zaradi okvare tovornega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali izteklo motorno olje.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.07 je na Novem logu v Hrastniku iz parkiranega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Hrastnik mesto so posuli iztekle motorne tekočine.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Maribor

Ob 19.32 se je na Sarajevski ulici v Mariboru delno porušil zapuščen stanovanjski objekt. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali območje in prepovedali gibanje v zavarovanem območju. Nadaljnje postopke bo prevzela CZ občine Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.08 je na Partizanski cesti v Velenju zaradi poškodovane cevi aparata za vodo, voda zalila pisarniške prostore, garderobo in del proizvodnje. Zaradi namočenosti z vodo je tudi s stropa padlo nekaj plošč in pri tem poškodovalo delovni stroj. Izteklo vodo so iz prostorov prečrpali gasilci PGE Velenje.

Ob 10.59 so na Šercerjevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili štiri ujete osebe.

Ob 11.11 so v naselju Škale v občini Velenje gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Koper

Ob 8.40 so na Cesti I. Istrske brigade v naselju Pobegi, občina Koper, gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala zadružnega doma s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Ob 15.44 so v ulici Obala v naselju Lucija, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom rešili ujeti osebi v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta.

Ob 15.56 so v naselju Spodnje Škofije, občina Koper, gasilci JZ GB Koper prenesli invalidno osebo iz stanovanja do vozila. 

Ob 18.42 so v naselju Spodnje Škofije, občina Koper, gasilci JZ GB Koper prenesli invalidno osebo iz vozila v stanovanje. 

Izpostava Ljubljana

Ob 12.09 so na Hladnikovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz kletnih prostorov gostinskega objekta prečrpali okoli 300 litrov vode.

Ob 16.28 je v Ljubljani na reki Savi občan opazil plavajoče truplo. Gasilci GB Ljubljana so truplo z raftom prepeljali na brežino in ga predali policiji.

Ob 19.43 so se na Vojkovi cesti v Ljubljani avtobusu LPP zaradi tehnične okvare pregrele zavore. Gasilci GB Ljubljana so s termovizijsko kamero pregledali vozilo in vozniku odsvetovali vožnjo. Vozilo je prevzela vlečna služba LPP.

Izpostava Postojna

Ob 16.37 so v Kraški ulici v Sežani gasilci ZGRS Sežana odstranili drevo naslonjeno na tovorno vozilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.07 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili tri ujete osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/