Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za solidarno prihodnost na skupnem delovnem srečanju z vsemi stanovanjskimi organizacijami

Srečanje ob zaključku delovnih obiskov ministra Maljevca pri vseh državnih in regijskih stanovanjskih organizacijah je ponudilo analizo trenutnega stanja na javnem stanovanjskem področju in prihodnje načrte pristojnega resorja. Srečanja so se udeležili predstavniki vseh stanovanjskih organizacij.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je gostilo prvo srečanje s predstavniki vseh državnih in regijskih stanovanjskih organizacij v državi. Sklepni del organiziranih regijskih obiskov, ki jih je ministrstvo izvedlo med februarjem in majem 2023 in v sklopu katerih je obiskalo predstavnike stanovanjskih skladov in mestnih občin, je na dnevni red postavilo podrobno analizo stanja na stanovanjskem zemljevidu, predstavitev načrtovane digitalizacije področja in splošno razpravo udeleženk in udeležencev. 

Dogodek je z nagovorom otvoril minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, v katerem je poudaril, da je srečanje šele začetek poti solidarne stanovanjske politike, in izrazil pričakovanje po rednih tovrstnih srečanjih: »Ključno je namreč, da delujočo in smiselno stanovanjsko politiko zasnujemo skupaj.«

Izpostavil je izzive, s katerimi se organizacije soočajo na področjih strukture svojih fondov in vzdrževanja le-teh, se dotaknil razlik med delovanjem skladov, ter potenciala in odnosa znotraj stanovanjske politike med skladi, občinami in državo.

Spregovoril je o priložnostih za javno financiranje: »Stabilno financiranje, namenjeno stanovanjski politiki, je jasna in prioritetna zaveza vlade. Ministrstvo, ki mu je letos za stanovanjsko politiko namenilo 25 milijonov evrov, načrtuje vztrajno rast finančnega proračuna v začrtovanju sistemske faze do leta 2026 – vse do točke, kjer bo zagotovljena absolutna stabilnost. Naša naloga je  vzpostaviti sistem, ki bo predvidljiv za lokalne skupnosti, gradbince, stanovanjske organizacije in iskalce doma.« Ministrstvo bo javno – stanovanjsko politiko razvilo v dveh fazah. V prvi do leta 2026 bo podprlo odprte in načrtovane projekte, od leta 2026 naprej pa v sistemski fazi zagotovilo redna proračunska sredstva v višini 100 milijonov evrov letno za gradnjo javne neprofitne stanovanjske mreže.

Državni sekretar, pristojen za področje stanovanjske politike dr. Klemen Ploštajner, je predstavil izsledke podrobne analize stanja po poročilih regijskih in državnih organizacij: »Ministrstvo se je zavezalo k tesnem sodelovanje z akterji, ki so ključni izvajalci stanovanjske politike; tako na nacionalni, kakor na lokalni ravni; česar je v preteklih 30 letih izrazito primanjkovalo.«

Poročal je o različnih načinih delovanja stanovanjskih organizacij - ti so posledica različnih pogojev, ki jih je s seboj prinesla neusklajena, nekonsistentna in predvsem šibka pretekla stanovanjska politika.

Ministrstvo stremi v smeri ukrepov, ki že kažejo svoje obrise, pa tudi rezultate: stabilno financiranje, stabilen in razvojno naravnan direktorat, ki bo kadrovsko usposobljen za vodenje politik in usmerjanje sistema, administrativno razbremenjen in učinkovit sistem stanovanjskih skladov ter politike, ki bodo utemeljene s konkretnimi podatki.

Kot osrednje točke dela v letošnjem letu je izpostavil zagotovitev financiranja do konca mandata in naprej, začetek postopka oblikovanja informacijskega sistema za zbiranje podatkov in izvajanje razpisov, pripravo prenove zakonodaje, vzpostavljanje delujočega direktorata ter krepitev medresorskega sodelovanja.

Poleg sodelovanja s stanovanjskimi organizacijami je ključno tudi medresorsko sodelovanje. Zato je v drugem delu srečanja spregovorila Barbara Kozelj, predstavnica Ministrstva za digitalno preobrazbo. V predstavitvi se je osredotočila na področje digitalizacije zbiranja podatkov za potrebe razpisov in predstavila načrte za prenovo področja.

Predstavitvam je sledila splošna razprava udeleženk in udeležencev. V njej so prisotni pozdravili namero ministrstva po ureditvi področja, predvsem v delu zagotavljanja javno-finančne zaslombe.

Ministrstvo za solidarno prihodnost načrtuje tovrstna delovna srečanja pripravljati redno, predvidoma dvakrat letno.