Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. maja 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 12.28 se je v steni v Klemenči peči v Logarski dolini, občina Solčava, alpinist pri plezanju poškodoval. Posredovali so gorski reševalci GRS Celje in helikopter SV z združeno ekipo GRS na Brniku, ki je poškodovanega alpinista prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 10.29 se je na Ratitovcu, občina Železniki, poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so planinko oskrbeli, helikopter SV z združeno ekipo GRS na Brniku pa jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 14.29 se je pri zgornjem slapu Peričnik v Mojstrani, občina Kranjska Gora, turistka lažje poškodovala. Gorski reševalci GRS Mojstrana so poškodovanko oskrbeli in prenesli do reševalcev NMP, ki so jo nato prepeljali v SB Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.03 je v gozdu med Dolenjim Retjem in Velikimi Laščami v občini Velike Lašče padel pohodnik in se poškodoval. Gasilci PGD Velike Lašče so ga našli na večji jasi in prepeljali do točke v Dolenjem Retju, kjer so ga reševalci NMP Ljubljana oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 1.39 je v Sevnici, smer proti Gornjem Brezovem, na nivojskem prehodu osebno vozilo obtičalo na železniških tirih. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s pomočjo vitla vozilo izvlekli na cestišče in ga odstranili na ustrezen prostor. Železniški promet je bil zaradi nesreče nekaj časa ustavljen. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 5.50 se je na cesti Štore–Svetina v Šentjanžu nad Štorami, občina Štore, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so obrnili vozilo na kolesa, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odstranili vozilo z cestišča.

Ob 15.00 sta v naselju Rjavica, občina Rogaška Slatina, trčila osebno vozilo in traktor, pri tem je osebno vozilo zagorelo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo ter sanirali cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 9.35 je na cesti med Šmarjami in Poljanami, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s ceste in nevarno obviselo na brežini. Mimoidoči so voznici pomagali iz vozila. Gasilci JZ GB Koper so vozilo stabilizirali do prihoda vlečne službe in pomagali pri izvleki vozila na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 19.43 je na avtocesti na Hrušici, občina Jesenice, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na voznem pasu. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Dežurni delavci DARS so nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 20.13 sta na cesti v naselju Ribno pri odcepu za naselje Koritno, občina Bled, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bled so zavarovali in razsvetljeval kraj, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila. Lažje poškodovani osebi so reševalci NMP Bled oskrbeli in prepeljali v ZD Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.19 je na Tržaški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v hišo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila.

Ob 8.42 je na cesti Krka–Žužemberk v naselju Breg pri Zagradcu, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v otroka. Gasilci PGD Zagradec na Dolenjskem so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Helikopter SV je poškodovanega otroka prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 23.24 sta na križišču Dunajske ceste in Baragove ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Ti so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.35 sta na Cesti 9. avgusta v Zagorju ob Savi trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in PGD Zagorje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali avto vleki pri nalaganju vozil ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. V času intervencije je bila polovična zapora ceste. Na kraju so bili reševalci NMP Zagorje ob Savi in policija.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.28 je v Vrbini, občina Krško, gorel zapuščeni lesen objekt površine 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Krško in PGD Videm ob Savi so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 22.28 je v Plavjah, občina Koper, zagorelo ostrešje pomožnega objekta ob hiši. Požar je pričel gasiti lastnik, gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani pa so ga dokončno pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 9.23 je v ulici Ob železnici v Račah, občina Rače-Fram, zagorel grelnik sanitarne vode v kurilnici stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev je požar pogasil lastnik. Gasilci PGD Fram, Podova, Sp. in Zg. Gorica in Rače so s termovizijsko kamero pregledali objekt in ga prezračili.

Ob 15.55 je v podjetju na Trgu svobode v Slovenski Bistrici zagorelo v stiskalnici za odpadke. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.27 je v ulici Veljka Vlahoviča v Mariboru v stanovanju zagorelo na kuhalni plošči v kuhinji. Pred prihodom gasilcev so lastniki delno pogasili požar, gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Pobrežje pa so ga dokončno pogasili, prezračili prostore ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.36 je na Tovarniški cesti v Ajdovščini pri izvajanju gradbenih del zagorela izolacija fasadnih panelov na površini okoli tri kvadratne metre. Začetni požar so omejili izvajalci del, dokončno pa so požar pogasili gasilci GRC in PGD Ajdovščina. Območje požara so preventivno pregledali s termovizijsko kamero, odstranili poškodovane fasadne panele in prezračili prostore. Reševalci NMP Ajdovščina so oskrbeli dve osebi, ki sta bili prekomerno izpostavljeni dimu.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.06 je na Bratovševi ploščadi na Ježici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo – Jarše so požar pogasili.

Ob 2.38 sta v naselju Krtina v občini Domžale na ekološkem otoku gorela zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Studenec.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.44 so v Volčji Dragi, občina Renče - Vogrsko, goreli zabojniki za odpadke. Gasilci PGD Renče - Vogrsko so pogasili požar, ki je v celoti uničil osem zabojnikov in cipreso.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.09 je v naselju Breže, občina Ribnica, na bencinskem servisu iz okvarjenega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Ribnica so nevtralizirali oljni madež na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.41 so na območju naselja Bilje, občina Miren-Kostanjevica, našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.30 so na Pohorski ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 14.02 je na avtocesti Celje–Maribor v gostinskem lokalu Tepanje, občina Slovenske Konjice, zaradi počene vodovodne cevi iztekala voda. Gasilci PGD Tepanje so zaprli glavni vodovodni ventil in preprečili izliv vode v prostore.

Ob 18.33 so v naselju Marija Reka, občina Prebold, gasilci PGD Prebold ob spremstvu policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.48 se je Tržaški cesti v Ljubljani z drevesa odlomila večja veja in padla na dve vozili. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odstranili vejo iz vozil ter jo razžagali in odstranili.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.24 so v Muzejski ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Novo mesto dostop do poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/