Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. maja 2023.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 2.39 so na Kovinarski cesti v Kamniku zaposleni v podjetju ugotovili, da se po malici sodelavec ni vrnil na delovno mesto. Policisti in gasilci PGD Kamnik so skupaj preiskali območje in pogrešano osebo ob 3.02 našli v strugi kanala Kamniške Bistrice. Gasilci so pogrešano osebo potegnili iz vode in oživljali do prihoda reševalcev NMP Kamnik. Reanimacija ni bila uspešna.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 22.37 se je v bližini naselja Straža pri Raki, občina Krško, na lokalni cesti prevrnilo kombinirano vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom omogočili dostop in iznos poškodovane osebe iz vozila ter z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Nudili so tudi pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu voznika, reševalci NMP Krško pa so ga pripeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 17.09 je v naselju Ravne, občina Šoštanj, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGE Velenje so ga z avtodvigalom dvignili iz jarka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v bolnišnico.

Ob 17.47 se je v Celju pri padcu z motociklom na brežino reke Voglajne poškodoval motorist. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom potegnili motor na kolesarsko pot in nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu poškodovanca, ti pa so ga prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.22 je na Starem gradu v Kamniku avtodom zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter vozilo s tehničnim posegom prestavili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.43 sta na vzhodni ljubljanski obvoznici med priključkom Bizovik in priključkom Ljubljana Vzhod trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanima motoristoma do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Ti so ju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.57 so v Radomljah v občini Domžale trčili skuter, osebno in kombinirano vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na skuterju, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ene poškodovane osebe in uredili zaporo ceste.

Izpostava Maribor

Ob 16.58 sta v naselju Kočno ob Ložnici, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo v obcestnem jarku, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo in pomagali reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Slednji so ju prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.16 je na cesti Puconci–Vaneča, občina Puconci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.04 sta v Bovcu pri odcepu za letališče trčili osebni vozili, eno od teh električno. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.31 je na regionalni cesti Ajdovščina–Budanje, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GRC Ajdovščina so odklopili akumulator in opravili protipožarni pregled.

Ob 22.06 se je na glavni cesti Tolmin–Kobarid, nasproti vasi Gabrje, občina Tolmin, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Tolmin so nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in očistili cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.35 je v Portovalu v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo s ceste in nasedlo na brežini. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom potegnili vozilo nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 7.57 je na Tržaški cesti v Postojni osebno vozilo trčilo v betonsko ograjo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 12.10 sta na Primorski avtocesti na razcepu Nanos, občina Postojna, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna. Slednji so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v SB Izola .

Ob 15.00 je na cesti Materija–Markovščina, občina Hrpelje - Kozina, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila ter ji do prihoda reševalcev NMP Sežana nudili prvo pomoč. Poškodovani osebi so reševalci odpeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.28 sta v Dobji vasi v Ravnah na Koroškem trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in usmerjali promet, do prihoda policije. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.50 se je v Gradišču, občina Slovenj Gradec, zgodila prometna nesreča z udeležbo štirikolesnika. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 20.50 je v naselju Prapreče pri Straži, občina Straža, pri odstranjevanju cisterne s kurilnim oljem zagorelo v lovilnem bazenu ob stanovanjski hiši. Požar so pričeli gasiti domači, dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Dolenja Straža, Vavta vas in GRC Novo mesto. Gasilci so objekt in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Ogenj je ožgal fasado hiše in del lesenega nadstreška.

Izpostava Ptuj

Ob 19.09 je v naselju Trnovec, občina Videm, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sela in Tržec so požar pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 13.55 je na Primorski cesti v Šoštanju zagorelo rally vozilo. Lastniki so požar pogasili sami, gasilci PGD Šoštanj pa so zavarovali kraj dogodka ter vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.06 je v ulici Trata VII v Kočevju gorela počitniška prikolica. Gasilci PGD Kočevje so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 22.11 je v romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorel različen odpadni material. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Celje

Ob 21.14 so v Gotovljah, občina Žalec, gorele ciprese. Gasilci PGD Gotovlje so zavarovali kraj dogodka ter požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.22 je nad Kolodvorsko ulico v Kamniku na težko dostopnem terenu gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik.

Ob 17.38 so na Vrhovcih v Ljubljani zagorela podrast in bližnja drevesa ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 0.13 je v Iršičevi ulici v Celju gorelo v košu za smeti. Gasilca PGE Celje sta požar pogasila in okolico preventivno dodatno zalila z vodo.

Izpostava Kranj

Ob 17.07 je na Cesti Staneta Žagarja v Kranju gorel komunalni zabojnik za odpadke. Ob prihodu gasilcev GARS Kranj na kraj dogodka, je bil na kraju že gasilec PGD Kokrice, ki je z aparatom na prah ogenj pogasil. Koš so dodatno ohladili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.19 je v naselju Šmaver ob kolesarski stezi Solkan–Plave, občina Nova Gorica, gorel zabojnik za odpadke. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zabojnik pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.46 se je v Šolski ulici v Ihanu, občina Domžale, v prostorih šole vklopil javljalnik plina. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, pregledali prostore, opravili meritve koncentracije plina v zraku, ki so pokazale rahlo povišane vrednosti. Ventile plinskega omrežja so zaprli, prostore pa prezračili. Za odpravo napake bo poskrbel hišnik in pooblaščeno podjetje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.10 je v Vrtojbi v občini Šempeter-Vrtojba občan poškodoval plinsko napeljavo v bližini svoje stanovanjske hiše. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, dežurni delavec energetskega podjetja pa je opravil popravilo plinske instalacije.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 8.55 so na Poti 27. julija v Kamniku gasilci PGD Kamnik nevtralizirali madeže razlite barve ter odstranili nekaj zemljine.

Ob 13.27 se je na Cikavi, občina Grosuplje, ustavilo tovorno vozilo, iz katerega je zaradi okvare na dovodu iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlitje. Cestno podjetje je poskrbelo za odstranitev vozila, vzdrževalec lokalnih cest pa saniral sledove razlitja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 9.33 so v naselju Visejec, občina Žužemberk, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko–Ljubljanske regije so na kraju najdbe uničili minometno granato, kalibra 81 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.37 je preko ceste na Stari Grad v Zgornji Pristavi, občina Slovenske Konjice, ležalo podrto drevo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka ter drevo odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 7.08 je v Kebetovi ulici v Kranju dvoletni otrok zaprl starša na balkon stanovanja v četrtem nadstropju stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in rešili osebi z balkona.

Ob 10.28 so v naselju Visoko, občina Šenčur, gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.18 je v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu večstanovanjske stavbe. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so jo rešili in dvigalo izklopili.

Izpostava Maribor

Ob 17.53 je v Preradovičevi ulici v Mariboru iztekala voda v kopalnici stanovanja. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni vodovodni ventil.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.44 so v Vojskem, občina Idrija, gasilci PGD Vojsko s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP so jo prepeljali v ZD Idrija.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.38 so v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Šmartno s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/