Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. maja 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.26 je na pobočju Nanosa od Razdrtega proti Podnanosu, občina Vipava, padel pohodnik in si poškodoval roko. Člani GRS Ljubljana so ga na kraju oskrbeli in transportirali do glavne ceste, kjer so ga prevzeli reševalci iz NMP Ajdovščina in prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 9.52 se je na območju Radovljice pričela iskalna akcija pogrešane osebe. Pri iskanju so sodelovali vodniki reševalnih psov GRZS - Gorenjska in SIP - KZS Skupina 4. Pogrešano osebo so našli nepoškodovano.

Izpostava Ljubljana

Ob 8. uri so potapljači PRS ponovno preiskali območje reke Ljubljanice od mostu pri šoli na Vrhniki do Bevk v občini Vrhnika. Iskali so pred dnevi pogrešano osebo. Osebe niso našli. Pri iskanju so sodelovali tudi gasilci PGD Stara Vrhnika.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.49 je na Tomšičevi cesti v Velenju voznica trčila v drog javne razsvetljave. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so voznici nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Kranj

Ob 13.10 je pri naselju Nomenj, občina Bohinj, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in se prevrnil na streho. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč NMP pri oskrbi ponesrečene osebe in nudili pomoč službi avto vleke.

Ob 13.44 sta v naselju Slovenski Javornik, občina Jesenice, trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci GARS Jesenice so eno poškodovano osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila in ji nudili prvo pomoč, odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo dvignili z betonske ograje ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 13.53 je na avtocesti med priključkoma Brnik in Vodice, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GARS Kranj in GB Ljubljana so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč policiji. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi kateri so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Ob 14.32 sta na gorenjski avtocesti, pri izvozu Kranj - vzhod, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odstranili vozili s cestišča. Dve poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 15.50 sta med odcepoma Naklo in Kranj zahod, občina Naklo, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so kraj dogodka zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi petih poškodovanih oseb, na vozilih odklopili akumulator in posuli iztekle tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.30 je na regionalni cesti Livold – Fara v naselju Krkovo nad Faro, občina Kostel, padel motorist. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega, nevtralizirali razlite motorne tekočine, zavarovali kraj pristanka helikopterja, nudili pomoč pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila in helikopterja. Poškodovanega motorista so s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.35 je na dvorišču Kolodvorske ceste v Kočevju osebno vozilo zbilo peško. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanko skupaj z NMP Kočevje ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je poškodovanko prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 23.49 je na ljubljanski obvoznici v razcepu Malence, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 12.53 je v naselju Predjama, občina Postojna, padel motorist. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP, ki so ga prepeljali v ZD Postojna.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 23.08 je v naselju Loče, občina Slovenske Konjice, zagorelo v dveh silosih za predelavo lesenih proizvodov. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Loče in Tepanje so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali objekte.

Izpostava Kranj

Ob 14.05 se je na Gorenjski cesti v Radovljici v kuhinji stanovanjske hiše vnelo pregreto olje. Požar je še pred prihodom gasilcev pogasil lastnik. Gasilci PGD Radovljica, Lesce in Begunje na Gorenjskem so prezračili in pregledali prostore.

Ob 15.03 je na Vrečkovi ulici v Kranju gorelo na balkonu večstanovanjske stavbe. Gasilci GARS Kranj, PGD Kokrica, Britof in Kranj – Primskovo so pogasili požar, prezračili večstanovanjski objekt in preverili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.40 je v Andričevi ulici v Ljubljani gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so požar pogasili, iznesli ožgane kuhinjske elemente na prosto, izklopili dovod električne energije, s termovizijsko kamero pregledali objekt in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 19.12 je v naselju Križ, občina Komenda, gorelo stanovanje v mansardi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moste, Križ in Komenda so požar pogasili in preprečili širjenje na preostali del hiše. Policisti preiskujejo sum na požig.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.23 so v Bukovžlaku, občina Celje, v sortirnici na deponiji odpadkov zagoreli mešani odpadki. Gasilci PGE Celje, PGD Teharje, Ljubečna, Trnovlje pri Celju, Ostrožno, Lokrovec - Dobrova, Celje - Gaberje, Prožinska vas, Štore, Lopata in Zagrad – Pečovnik so požarišče omejili in pogasili požar. Delavci podjetja so nato smeti prekopavali in odvažali, gasilci pa so pri tem gasili posamezna požarišča. Požar je zajel okoli 800 kubičnih metrov smeti v dolžini okoli 60 metrov in širine 40 metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.05 je ob Dunajski cesti v Ljubljani pod Črnuškim mostom gorel kup odpadnega materiala. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so pogasili požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov. Požar je poškodoval inštalacijo, ki teče pod mostom.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.41 je v Potočnikovi ulici v Domžalah gorel zabojnik za odpadni papir. Mimoidoči je goreči zabojnik ločil od ostalih in s tem preprečil širjenje požara. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale – mesto so požar pogasili in preventivno pregledali okolico. Zabojnik je uničen.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 21.02 je v naselju Borovo, občina Laško, drevo padalo na vozišče. Gasilci PGD Rimske Toplice so podrto drevo odstranili in očistili vozišče.

Izpostava Koper

Ob 8.42 so na Pahorjevi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper odstranili viseč strešnik, ki je ogrožal mimoidoče.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.00 so na Vaški poti v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 11.16 so na Abramovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 16.24 je v naselju Vaše, občina Medvode, počila vodovodna cev v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Preska Medvode so iz kletnih prostorov izčrpali okoli 4 kubične metre vode.

Izpostava Maribor

Ob 6.50 so na Partizanski cesti v Lenartu v Slovenskih Goricah, občina Lenart, gasilci PGD Lenart s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.13 je na Lendavski ulici, občina Murska Sobota, iz stanovanja v večstanovanjski stavbi zamakalo v spodnje stanovanje. Gasilci PGD Murska Sobota so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop delavcem komunale.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.34 so na ulici Trg v Prevaljah gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/