Skoči do osrednje vsebine

Srečanje premierja z evropskim komisarjem za proračun in upravo

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes sprejel evropskega komisarja za proračun in upravo Johannesa Hahna, ki se mudi na turneji po državah članicah.
Rokovanje predsednika vlade s komisarjem.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes sprejel evropskega komisarja za proračun in upravo Johannesa Hahna. | Avtor: Tamino Petelinšek/STA

1 / 2

Sogovornika sta izmenjala poglede o vmesnem pregledu in reviziji večletnega finančnega okvira.

Komisar je predstavil glavne razloge za vmesni pregled in revizijo. To so pomoč Ukrajini, inflacija, naraščajoče obrestne mere ter ideja evropskega sklada za suverenost, ki naj bi financiral investicije v ključne tehnologije. Evropska komisija naj ne bi predlagala novega instrumenta, temveč bi čim bolj izkoristila obstoječe strukture, pri čemer bi sredstva za kohezijo in kmetijstvo ostala nespremenjena.

Predsednik vlade se je strinjal, da vmesni pregled večletnega finančnega okvira ne sme vplivati na sredstva držav članic v okviru kohezijske in skupne kmetijske politike. Zavzel se je za večjo prožnost pri izvajanju omenjenih politik in sklada za okrevanje in odpornost.

Premier Golob je med drugim poudaril, da zaradi finančne pomoči Ukrajini ne smemo manjšati sredstev za ostale partnerke, pri čemer je posebej izpostavil države Zahodnega Balkana. Glede morebitnih novih lastnih virov za financiranje proračuna EU je opozoril na pomen prihodkov sheme ETS (sistem EU za trgovanje z emisijami) za slovenski nacionalni proračun, saj omenjena sredstva predstavljajo enega izmed glavnih virov financiranja zelenega prehoda v Sloveniji.