Skoči do osrednje vsebine

Sprejetje Ljubljansko-haaške konvencije je velik korak za mednarodno kazensko pravosodje

Na MLA diplomatski konferenci v Ljubljani je bila danes sprejeta Konvencija o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, ki bo nosila ime Ljubljansko - haaška konvencija. »Gre za velik korak za mednarodno kazensko pravosodje in celotno mednarodno skupnost,« je poudarila ministrica dr. Švarc Pipan.

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je v nagovoru ob zaključku MLA diplomatske konference poudarila, da sprejem MLA konvencije, ki bo odslej nosila ime Ljubljansko - haaška konvencija, odraža enotnost držav v prizadevanjih za odpravo nekaznovanosti za mednarodne zločine na svetovni ravni in za zaščito človekovega dostojanstva, temeljnih pravic in vladavine prava.

Ljubljansko-haaška konvencija s tem odpravlja pravno praznino na področju mednarodnega sodelovanja, mednarodne pravne pomoči in izročitev, s katerimi so se države pri preiskovanju in pregonu mednarodnih zločinov soočale v preteklosti, ter vzpostavlja skupni globalni okvir sodelovanja.

"Danes je velik dan za mednarodno kazensko pravosodje in celotno mednarodno skupnost. Sprejetje Ljubljansko-haaške konvencije predstavlja zgodovinsko velik dosežek, ki bo pomembno prispeval k izgradnji boljše prihodnosti človeštva," je izpostavila ministrica dr. Švarc Pipan.

»Sporočilo, ki ga pošiljamo danes, bo odmevalo za vedno – zločini, ki prizadenejo celotno človeštvo, ne bodo ostali nekaznovani,« je zaključila ministrica in se zahvalila vsem udeležencem diplomatske konference za vztrajnost v pogajanjih in predanost skupnemu cilju. V pogajalskem procesu so na strani Slovenije aktivno vsebinsko sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za pravosodje.

Bučen aplavz ob razglasitvi sprejetja konvencije
1 / 3