Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin sprejel namestnico ministra za pravosodje Ukrajine

Državni sekretar Marko Štucin se je ob robu diplomatske konference za sprejem Konvencije MLA, ki se danes zaključuje v Ljubljani, srečal z namestnico ministra za pravosodje Ukrajine Iryno Mudra. Govorila sta predvsem o pomenu zagotavljanja odgovornosti za vojne zločine.
Državni sekretar Marko Štucin in namestnica ministra za pravosodje Ukrajine Iryna Mudra med rokovanjem

Državni sekretar Marko Štucin in namestnica ministra za pravosodje Ukrajine Iryna Mudra med rokovanjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Državni sekretar Štucin je v pogovoru izrazil polno podporo Ukrajini, njeni suverenosti in ozemeljski celovitosti ter izrazil solidarnost z ukrajinskim narodom. Sogovornici je povedal, da Slovenija namenja veliko pozornosti zagotavljanju odgovornosti za vojne zločine in poudaril, kako pomembna sta razvoj in krepitev mednarodnega kazenskega pravosodja ter ustanovitev posebnega sodišča za agresijo v Ukrajini.

Državni sekretar Štucin je tudi izrazil zadovoljstvo ob ustanovitvi registra škode pod okriljem Sveta Evrope, katerega članica je tudi Slovenija. Ukrajinski strani je ponudil ekspertno pomoč in izmenjavo izkušenj z organizacijo diplomatske konference, kar bi Ukrajini utegnilo koristiti pri prizadevanjih za vzpostavitev celovitega odškodninskega mehanizma.

Namestnica ukrajinskega ministra za pravosodje Mudra je državnega sekretarja Štucina seznanila s prizadevanji in pobudami Ukrajine za zagotovitev celovite odgovornosti Ruske federacije za storjene zločine. Sloveniji se je zahvalila za vso dosedanjo izkazano pomoč in podporo ter čestitala za uspešno izpeljano diplomatsko konferenco MLA.